Trădează? Ungaria s-a alăturat Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, alternativa chinezească la Banca Mondială

Autor: Bogdan Cojocaru 20.06.2017

Ungaria s-a alăturat Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) în condiţiile în care a fost finalizat procesul de documentare, iar aportul iniţial de capital către instituţie a fost realizat, a declarat ministrul maghiar al economiei Mihály Varga. Boardul de guvernatori al AIIB a aprobat cererea de aderare a Ungariei în luna martie a acestui an.

Cererea României a fost aprobată în mai. Gândită de Beijing ca o contragreutate la instituţiile financiare internaţionale unde influenţa dominantă o au americanii, precum BM şi FMI, AIIB şi-a deschis porţile pentru ţări-acţionare în iulie 2016. Printre membrii fondatori figurează economii mari precum Marea Britanie, Franţa şi Germania. Polonia, cea mai mare economie est-europeană, este de asemenea membru fondator.

Banca a fost înfiinţată cu un capital iniţial de 100 de miliarde de dolari. Fiecare ţară participă la capital în funcţie de mărimea economiei. Guvernul ungar se aşteaptă ca statutul de membru al AIIB să ajute ţara să-şi extindă reţelele financiare şi comerciale în regiunile cu dezvoltare dinamică.