Miliardarul Soros se implică în Brexit cu avertismente că răul urmează să vină pentru britanici

Autor: Bogdan Cojocaru 21.06.2017

Realitatea economică începe să se vadă în Marea Britanie, unde devine clar că părăsirea Uniunii Europene va conduce la standarde de viaţă mai scăzute, spune investitorul miliardar George Soros.

„Ajungem rapid la punctul critic de basculare care caracterizează toate dezvoltările economice nesustenabile“, scrie Soros într-un articol găzduit de site-ul Project Syndicate. „Realitatea este că Brexitul este o propunere în care pierd ambele părţi, ceva vătămător atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru UE. Este ceva ireversibil, dar oamenii se pot răzgândi. Aparent, exact acest lucru se întâmplă acum.“ Deşi la început economia britanică a sfidat predicţiile de încetinire imediat după votul surprinzător pentru Brexit, acum apar semne ale încetinirii cheltuielilor consumatorilor în contextul în care lira slabă împinge în sus preţurile, notează Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney a spus ieri că presiunile inflaţioniste rămân limitate şi că nu se grăbeşte să majoreze dobânzile, aşa cum face Rezerva Federală americană. El a explicat că aşteaptă să vadă cum reacţionează economia la „realitatea negocierilor pentru Brexit“. Lira sterlină s-a depreciat după aceste comentarii. Soros crede că ieşirea Marii Britanii din UE va dura cel puţin cinci ani, perioadă în care britanicii se vor duce la vot cel puţin o dată.

„Dacă totul merge bine, cele două părţi vor vrea să se recăsătorească chiar înainte de a fi divorţat.“ Între timp, o asociaţie a industriei auto britanice a avertizat că industria va fi „avariată ireversibil“ dacă guvernul nu obţine de la UE un acord de comerţ de tranziţie pentru perioada în care negociază condiţiile unui acord comercial complet, notează Financial Times.

Theresa May: Oferta Marii Britanii pentru cetăţenii UE este foarte corectă şi foarte serioasă

Premierul britanic Theresa May a declarat, vineri, că oferta pe care a prezentat-o cu privire la drepturile cetăţenilor Uniunii Europene care vor locui în Marea Britanie după Brexit este foarte corectă şi foarte serioasă, relatează site-ul BBC News.


Liderii europeni au primit cu scepticism oferta făcută joi în cadrul summitului de la Bruxelles, dar Theresa May a dat asigurări că vor fi garantate drepturi de rezidenţă pentru europenii aflaţi în Marea Britanie.

"Aseară am fost încântat să pot anunţa o ofertă foarte corectă şi foarte serioasă pentru cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie, iar guvernul va prezenta mai multe propuneri detaliate în cursul zilei de luni. Vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii UE care sunt în Marea Britanie, care şi-au făcut case în Marea Britanie, că nimeni nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii împărţite. Totodată, dorim garanţii similare pentru persoanele britanice care locuiesc în statele Uniunii Europene", a spus May.

Cetăţenii ţărilor Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie de cel puţin cinci ani vor avea drept de obţinere a rezidenţei, în contextul Brexit, a propus premierul britanic Theresa May. Acest statut ar urma să le ofere celor vizaţi acces la servicii medicale, la educaţie şi la alte servicii sociale britanice.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană în martie 2019. În prezent, potrivit estimărilor, în Marea Britanie sunt aproximativ 3,2 milioane de imigranţi din state ale Uniunii Europene, iar peste 1,5 milioane de britanici locuiesc în state membre UE.

Theresa May propune drepturi de rezidenţă pentru imigranţii europeni aflaţi în Marea Britanie

Cetăţenii ţărilor Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie de cel puţin cinci ani vor avea drept de obţinere a rezidenţei, în contextul Brexit, le-a propus premierul britanic, Theresa May, liderilor europeni, cu ocazia summitului de la Bruxelles.


Theresa May a transmis la reuniunea Consiliului European că toţi cetăţenii din state UE aflaţi în Marea Britanie de cinci ani vor primi "statut UE reglementat", potrivit BBC News online.

Noul statut ar urma să le ofere acces la servicii medicakle, la educaţie şi la alte servicii sociale britanice.

În momentul de faţă, nu este clar când va fi termenul-limită la care se va calcula condiţii îndeplinirii celor cinci ani în Marea Britanie.

Theresa May a explicat că propunerea va fi adoptată de Londra doar pe principiul reciprocităţii, adică prin acordarea unor drepturi similare cetăţenilor britanici aflaţi în state ale Uniunii Europene.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană în martie 2019.

În prezent, potrivit estimărilor, în Marea Britanie sunt aproximativ 3,2 milioane de imigranţi din state ale Uniunii Europene.