Reindustrializarea României. Producţia de oţel a ajuns la 3,4 mil. tone anul trecut, de trei ori mai puţin faţă de 1990

Autor: Mirabela Tiron 22.06.2017

Producţia de oţel brut s-a ridicat la 3,4 de milioane de tone anul trecut, în scădere cu 1,1% faţă  de anul anterior, în timp ce investiţiile din sectorul metalurgic au scăzut cu 29,5%, arată datele dintr-un raportat despre activitatea metalurgică, realizat de Institutul Naţional de Statistică. În 1990 producţia de oţel se ridica la 9,7 milioane de tone. De atunci însă, producţia combinatelor siderurgice şi meta­lurgice de pe piaţa locală a scăzut constant.

Indicatorul producţia de oţel reflectă starea industriei româneşti în ansamblu, oţelul fiind folosit în construcţii, căi ferate sau industria navală şi de material rulant.

Scăderea producţiei de oţel este corelată direct cu reducerea cererii, ceea ce a dus implicit la diminuarea capacităţilor de producţie.

Anul trecut, instalaţiile de producere a oţelului brut au fost utilizate la 70,8% din capacitate, faţă de 68,1% în anul 2015, în timp ce în sectoarele cocserie, fontă şi feroaliaje, capacităţile de producţie au fost utilizate în proporţie de 94,4%, faţă de 96,2% în anul 2015.  Sectoarele  în care s-au înregistrat scăderi ale capacităţilor de producţie au fost cele pentru oţel brut electric (-60,1%), produse lungi laminate la cald (-19,1%), produse obţinute direct prin laminare la cald (-8,2%) şi oţelul brut (-4,8%).