SelectUSA Investment Summit 2017. Catre o nouă dinamică a relaţiilor economice româno-americane?

Autor: Florin Luca 26.06.2017

 

In perioada 18-20 iunie 2017 a avut loc la Washington DC o noua editie a SelectUSA Investment Summit. A fost cel mai mare Summit din SUA din toate timpurile dedicat invesitiilor straine, avand un numar de peste 3.000 de participanti. Cele mai mari delegatii straine au fost din China, Taiwan, Japonia, India, Canada, Brazilia, Coreea, Turcia si Germania. Romania a avut cea mai mare delegatie prezenta vreodata la SelectUSA.

Am avut ocazia sa particip la acest eveniment memorabil alaturi de o echipa de antreprenori romani, care a beneficiat de acompanierea activa a Serviciului Comercial al Ambasadei SUA din Romania.  Au fost alaturi de noi, pe intreaga durata a Summit-ului, Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm si Secretarul de Stat reponsabil de Investitiile Straine si Mediul de Afaceri in cadrul Guvernului Romaniei, Ilan Laufer. La sfarsitul evenimentului am fost primiti in cadrul unei receptii de Ambasadorul Romaniei la Washington, George Maior si echipa sa.

Nu voi intra in detaliu foarte mult asupra continutului dezbaterilor, pe care-l puteti descoperi din inregistrarile video de pe site-ul Summit-ului (https://www.selectusa.gov). Va voi impartasi doar cateva idei legate de acest eveniment, ce m-au marcat prin dinamica lor si prin impactul pe care-l pot avea asupra relatiilor romano-americane.

In primul rand, in Statele Unite, investitiile straine sunt RESURSA pentru punerea in practica a unei viziuni. Aici lucrurile sunt foarte clare : investiile straine vor trebui sa stimuleze programul economic al lui Donald Trump, ce anunta o crestere a competitivitatii economiei la un nivel pe care, potrivit declaratiilor organizatorilor, America nu l-a atins niciodata. Dealtfel, inainte de a vorbi despre investitii straine, Wilbur Ross, Ministrul Comertului din SUA si Steven Munchin, Ministrul Finantelor au prezentat agenda economica a Administratiei Americane avand ca obiectiv cresterea economica realizata cu sprijinul reformelor fiscale si legislative coerente, cat si prin impulsionarea comertului. Investitorii sunt invitati sa traiasca « visul american ».

Investitiile straine nu sunt apanajul unui minister, al unui guvern sau a unei structuri administrative dedicate. Ele sunt rezultatul parteneriatelor si interactiunilor ce au loc intre actorii care stau la baza realizarii lor : guvern, autoritati publice locale, investitori, companii de servicii financiare, asociatii profesionale si institutiile de invatamant. Cifrele vorbesc de la sine : din randul celor peste 3.000 de participanti de la Summit, peste 500 de persoane au reprezentat Guvernul Statelor Unite, peste 1.000 de persoane au reprezentat companii internationale interesate sa investeasca in SUA, aproape 700 de persoane au reprezentat institutii / asociatii de dezvoltare statala si regionala…

La SelectUSA Summit 2017 au fost prezenti ca vorbitori:

-          4 ministri ai Administratiei Trump - Wilbur Ross, Ministrul Comertului din SUA (Secretary of Commerce), Steven Mnuchin, Ministrul Finantelor (Secretary of Treasury), Alexander Acosta, Ministrul Muncii (Secretary of Labor), Rick Perry, Ministrul Energiei (Secretary of Energy);

-          Ministrul Comertului International din Marea Britanie, Liam Fox;

-          cativa conducatori de mari corporatii americane - Mary Barra - CEO General Motors, Jeff Immelt - CEO General Electric si Safra Catz - CEO Oracle;

-          reprezentanti ai unor mari corporatii straine cu investitii importante in SUA  - BMW, ABB, Honda, Samsung, Siemens, Mahindra (India), UPS, Accenture, Fuling Global (China),…;

-          guvernatori de state - Matt Bevin – Kentucky, Henry McMaster – Carolina de Sud ….

Scoaterea in evidenta a personalitatii oamenilor de stat este realizata intotdeauna cu multa metoda. Cu titlu de exemplu, Wilbur Ross, in ciuda celor 80 de ani pe care ii va implini in curand, arata multa putere de munca, determinare si capacitatea de a identifica oportunitati acolo unde nimeni nu se asteapta… Optimismul si energia transmisa interlocutorilor nu lasa sa apara deloc stresul si preocuparile multiple pe care le intalneste orice persoana la acest nivel.

Care vor fi principalele “ingrediente” ale succesului economiei americane pe viitor?

In primul rand oamenii. Business-urile au success atunci cand persoanele potrivite sunt la locul potrivit. Beneficiind de un sistem de invatamant orientat catre satisfacerea nevoilor economice ale companiilor si inovatie, multi din actualii si viitorii salariati sau antreprenori americani se specializeaza in clustere sustinute de parteneriate intre marile corporatii, autoritatile guvernamentale si universitati.  Inovatia este rezultatul cercetarii orientate in special catre cresterea productivitatii industriale prin robotizare, exploatarea eficienta a datelor si trecerea la « era digitala ». Scolile profesionale completeaza nevoile de business prin integrarea lor in acest tip de demersuri.

Dar inovatia in orice produs sau serviciu este guvernata de standarde de calitate precise. In Statele Unite exista o institutie publica ce acopera aceasta arie de activitate, in cadrul Ministerului Comertului (National Institute of Standards and Technology - https://www.nist.gov/).

Costurile de transport sunt un element crucial pe linie de productivitate, iar infrastructura joaca din acest punct de vedere un rol foarte important. Organizarea in cadrul Summit-ului a unui simpozion special dedicat infrastructurii este graitoare. Oportunitatile pe care le ofera noua administratie americana in acest domeniu crucial pentru investitii sunt multiple, una din temele evocate fiind trenurile de mare viteza. Aproape toate studiile de caz prezentate au avut la baza mecanismele Parteneriatelor Public-Private (PPP / P3).

Pentru a-si atinge obiectivele pe linie de competitivitate, Statele Unite trebuie sa detina leadershipul pe piata energetica. Conform declaratiilor facute in timpul Summit-ului de Rick Perry, Ministrul Energiei (Secretary of Energy) si fost guvernator al Statului Texas, Donald Trump i-a cerut acestuia din urma la preluarea mandatului ca « America sa nu fie doar independenta, ci si dominanta din punct de vedere energetic ».

Garantarea investitiilor efectuate, a liberei circulatii a capitalurilor si a proprietatii intelectuale printr-o justitie eficienta sta la baza angajamentelor autoritatilor americane in fata investitorilor straini. Aceste garantii devin insa mult mai credibile atunci cand poti sa faci bani, sa-i pastrezi sau sa-i lasi sa circule, iar legislatia si sistemul fiscal sunt simplificate. Autoritatile americane au demarat un amplu program de simplificare legislativa si fiscala. Nimic din acest Summit nu m-a indreptat catre ideea ca economia americana ar dori sa se inchida, asa cum s-a vehiculat foarte mult in presa in ultima vreme.

Daca vrei sa ai o magnitudine internationala intr-un business, prezenta in SUA poate fi o sursa a cresterii viitoare : exista o multitudine de stimulenti fiscali, reprezentantii autoritatilor « vand » in mod profesionist avantajele de care poate beneficia un investitor intr-un stat sau o regiune, iar disponibilitatea de sustinere a noilor-veniti pare sa fie importanta, oricare ar fi tara de origine, domeniul de activitate sau volumul businessului. Am vazut la majoritatea interlocutorilor multa atitudine pozitiva, destinata sa te determine sa-ti stabilesti afacerea in America, oricare ar fi statul pe care il vei alege.

Parteneriatul dintre SUA si Marea Britanie. Cred ca dialogul organizat pe scena Summit-ului intre Wilbur Ross si  Ministrul Comertului International din Marea Britanie, Liam Fox, nu a fost intamplator. Discutia publica purtata intre cei doi oameni de stat a aratat ca relatiile economice, diplomatice si militare dintre vechii aliati vor continua sa fie puternice, poate chiar mai puternice decat au fost pana acum.

Noi, afacerile si americanii. Romania are patru mari prioritati strategice (invatamant, sanatate, infrastructura si securitate / aparare). Statele Unite au jucat pana acum un rol major in relatia cu tara noastra pe problemele de securitate si aparare. Americanii beneficiaza de un capital de simpatie important in Romania, iar romanii sunt bine primiti in America. Cred ca a sosit momentul ca Parteneriatul nostru cu Statele Unite sa capete o noua dinamica, prin atragerea de investii americane de anvergura si in domenii precum invatamantul, sanatatea sau infrastructura. Acest lucru este realizabil daca :

-          avem fata de americani aceeasi abordare pe care o au si ei fata de investitorii straini (ideile sus-mentionate nu sunt exhaustive) ;

-          valul pozitiv creat de vizita in Statele Unite a Presedintelui Romaniei Klaus Iohannis, cat si de demersurile efectuate de Ambasada Romanei la Washington vor fi acompaniate de crearea unui adevarat « corp » de oameni de stat care sa fie interlocutori de incredere pe termen lung pentru reprezentantii Administratiei Americane;

-          tratam Parteneriatul cu Statele Unite ca pe o relatie complementara relatiei cu Uniunea Europeana si nu ca pe o alternativa;

-          vom sti sa-i asociem pe americani impreuna cu francezi, germani, rusi, chinezi, turci si alte natiuni interesate, la proiecte de business profitabile, destinate sa asigure securitatea si prosperitatea in Regiunea Marii Negre.

Pentru ca aceste lucruri sa se realizeze si mai repede, cred ca antreprenorii nostri si Statul Roman  ar face bine daca ar dezvolta cateva proiecte de business in Statele Unite. Americanii ne asteapta.