De ce vinde cel mai mare fond guvernamental de pensii acţiuni la companii din Europa de Est? Ştie ceva ce noi nu ştim?

Autor: Liviu Popescu 27.06.2017

România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia sunt ţările din Europa Centrală şi de Est în care Fondul Suveran al Norvegiei, un fond de pensii administrat statal care îşi plasează banii în acţiunile a circa 9.000 de companii la nivel mondial, în 77 de ţări, a investit anul trecut mai puţin chiar şi cu 46% faţă de anul precedent.

În România, norvegienii şi-au redus participaţiile la companii precum Transgaz, Electrica, BRD, Banca Transilvania şi au ajuns la un portofoliu de 96 mil. dolari, minus 29% faţă de anul precedent.

Declinul cel mai mare al investiţiilor este în Ungaria, o piaţă clasificată drept emergentă de instituţiile de rating, faţă de una de frontieră cum este cea românească. Norvegienii aveau investiţii în acţiuni ale companiilor maghiare de 66,5 mil. dolari la finele anului trecut, minus 46% faţă de anul precedent. Fondul şi-a redus investiţiile şi în acţiuni ale unor companii din Cehia (38%), Grecia (28%), Polonia (8%) în timp ce a decis să meargă cu banii în SUA (13%), dar şi în Rusia (54%).