Ce este Pilonul II de pensii, câţi bani s-au strâns şi câţi români contribuie. DIFERENŢELE între Pilonul I, II şi III

Autor: Anelis Baciu 29.06.2017

Peste 6,8 milioane de români sunt obligaţi să contribuie la pensia privată obligatorie cu 5,1% din salariul brut, iar din 2008 până în prezent circa 33 miliarde de lei, echivalentul a 7 miliarde de euro s-au strâns în conturi. La finalul lunii decembrie a anului trecut fiecare participant avea în medie doar 4.719 lei în contul de pensie, echivalentul a 1.039 euro, sumă insuficientă pentru a asigurarea unui venit decent la bătrâneţe.

Circa 1,4 milioane de persoane aveau în cont o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, în timp ce doar 830.000 de persoane, adică doar 12% din participanţi aveau peste 10.000 de lei în contul de pensie privată.

Pilonul II sau pensia privată obligatorie a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.

Pilonul I al sistemului de pensii este reprezentat de pensia primita de la stat. Contributia la acest pilon este obligatorie

Pilonul III sau pensia privata facultativa este optionala. Circa 400,000 de romani contribuie la uun fond de pensii facultativ. Pensia facultativă Pilon III este destinată creşterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării. Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu condiţionează participarea la fondurile de pensii facultative în funcţie de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar.