Acţiunile Conpet Ploieşti s-au corectat cu 25% ieri ca urmare a datei ex-dividend. Bursa a mărit limita inferioară, dar fără explicaţii

Autor: Liviu Popescu 30.06.2017

Acţiunile transportatorului naţional de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE) s-au corectat ieri cu 25%, la 91,6 lei, în contextul în care ieri a fost data ex-dividend, care nu mai dă dreptul la încasarea dividendelor record distribuite de companie.

Operatorul pieţei de capital a decis să majoreze limita inferioară de variaţie pentru acţiunile COTE la 25% faţă de 15% cât era normal. Decizia a fost publicată pe bursă la 11:30 pentru ca la 11:35 acţiunile COTE să scadă deja cu 23%.

Conpet Ploieşti a distribuit dividende de 16,58 lei pe o acţiune, ceea ce la preţul de tranzacţionare de vineri, de 131 de lei echivala cu un randament de 12,5%. Data ex-dividend este ziua de la care investitorii pot cumpăra acţiuni, însă nu mai au dreptul la dividendele acordate.

De regulă, în ziua ex-dividend, preţul acţiunilor respective scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului care va fi distribuit de companie. În data ex-dividend există o presiune în piaţă, venind din partea celor care vor beneficia de dividende, cât şi din partea acelor care identifică acum noi oportunităţi de achiziţie a acţiunilor prin intermediul preţului corectat.

În data ex-dividend acţiunile beneficiază de obicei de cele mai scăzute preţuri din ultima perioadă de timp. Pentru speculatorii de pe bursă, data ex-dividend reprezintă în general o oportunitate.