Bucureştenii vor primi vouchere de 500 de lei pentru cumpărarea unei biciclete sau a unui segway

Autor: Radu Tutulan 30.06.2017

Cu 28 de voturi pentru, cinci abţineri şi şase voturi împotrivă, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat proiectul prin care municipalitatea va acorda un voucher pentru achiziţia de biciclete, trotinete sau segway.

„Din dorinţa de a încuraja şi stimula folosirea de către adolescenţi şi adulţi a mijloacelor de transport alternativ - biciclete, trotinete electrice sau dispozitive electrice de tip Segway, propunem Consiliului General un proiect de hotărâre privind acordarea, în acest an, a unui număr de 5.000 de vouchere, în valoare de 500 de lei. Voucherele vor fi acordate cetăţenilor cu vârste peste 18 ani, care locuiesc cu forme legale în Bucureşti, şi vor putea fi folosite la achiziţionarea bicicletelor sau dispozitivelor menţionate, de la magazine de specialitate din Capitală. Voucherele vor fi nominale şi nu se vor putea cumula. Acordarea acestor stimulente face parte dintr-un program amplu de sprijinire a transportului alternativ, care mai cuprinde sprijinirea de către municipalitate a unei reţele cât mai extinse de bike-sharing, precum şi derularea unei campanii de informare în legătură cu prezenţa bicicliştilor în trafic”, a declarat în cadrul şedinţei CGMB Primarul General al Capitalei.

De asemenea, Gabriela Firea a mai precizat că după derularea acestui proiect, pe baza analizei rezultatelor obţinute, se va decide cu privire la continuarea şi dezvoltarea acestuia, prin realizarea unui program multianual pe o perioadă de 3-5 ani.

Mai mulţi consilieri USR au ridicat, însă, o problemă importantă cu care se vor confrunta beneficiarii acestor vouchere - cea a siguranţei.

„Ieri (joi - n.r.) s-a întâmplat un accident în urma căruia era să nu mai fiu aici, cu voi. Mergând regulamentar pe carosabil, cu bicicleta, o maşină era cât pe-aici să intre în mâine. Este foarte uşor să scoatem 500 de lei din buzunar, dar în situaţia de faţă este iresponsabil. Avem mari probleme de siguranţă. Transportul alternativ nu este încă dezvoltat în Bucureşti, dar nu pentru că oamenii nu au biciclete, ci pentru că nu avem infrastructură, piste, nu există siguranţă şi mai e o problemă faptul că oamenii nu au unde să-şi ţină bicicletele. Este iresponsabil să încurajăm astfel mersul pe bicicletă. Trebuie să facem infrastructură şi apoi să le dăm oamenilor bani de biciclete”, a declarat Raluca Teodor, Consilier General în cadrul CGMB.