Trezeşte-te Naţiune!

Autor: Adrian Vascu, Veridio 30.06.2017

Cred că aşa ar fi o variantă de traducere în limba română a programului Start Up Nation, despre care a vorbit şi vechiul guvern şi cu care se laudă şi noul guvern.

Îndemnul din titlu este însă mult mai amplu, şi potrivit vremurilor actuale, în care "guvernele semestriale", joacă alba neagra cu banii noştri, ai naţiunii.

Trăim într-o perioadă în care primează atitudinea pur politicianistă. Se discută de subiecte cu impact fiscal major, se discută de creştere economică care susţine creşteri salariale bugetare, se discută de fonduri europene la indemâna antreprenorilor etc. Toate insă la un nivel superficial şi declarativ. Nu transpare fundamentul acestor declaraţii. Dacă intrăm în detaliile fiecăreia vedem un vid imens (ca o invitaţie la bungee jumping fără coardă).

De exemplu, programul Start Up Nation. Sună foarte bine ca enunţ. Antreprenorii porniţi la drum în acest an, pot căpăta un sprijin material nerambursabil, de pana la 200.000 lei. Sună foarte incitant, nu e asa? Înteleg că s-au înscris on line mulţi doritori.

Să vedem însă ce urmează.

Trebuie realizat un plan de afaceri. Şi aici ne lovim de o atitudine pe care am intâlnit-o de peste 10 ani în România, şi care după părerea mea, reprezintă justificarea absorbţiei reduse de fonduri europene. Iar această atitudine este: haideţi să găsim ceva de făcut pentru a lua aceşti bani, dacă tot se dau gratuit.

Total greşit. Banii trebuie solicitaţi de către antreprenorii care ştiu ce au de făcut şi care văd aceste fonduri ca un ajutor important, şi nu ca motivul principal de a lansa o afacere.

Afacerea nu este să iei bani gratis (deşi să recunoaştem ar fi o super afacere) ci afacerea este cea pe care tu ca antreprenor ai vrea să o faci oricum, şi pentru care aceste ajutoare sunt binevenite.

Neintamplându-se acest lucru decât foarte rar, antreprenorii apelează la consultanţi sau sunt atraşi de către consultanţi în acest demers, începând să imagineze noul plan de afaceri. Formularul din aplicaţie este suficient de clar şi nu este simplu de completat dacă nu ştii cu adevărat ce vrei să faci. Iar ideea ar trebui să fie a antreprenorului, pusă în practică, adică în plan de către consultant.

Situaţia în care consultantul imaginează afacerea şi face planul iar antreprenorul este fericit că a luat banii, în situaţia proiectului câştigător, dar nu ştie ce are de făcut în continuare este cea mai proastă variantă posibilă.

Să nu mai vorbim că acest "cadou" nerambursabil se poate transforma intr-o adevarată povară având în vedere că de multe ori sumele iniţiale trebuie avansate de antreprenor (din economii sau bani împrumutati) iar decontarea lor poate fi intarziată, pe de o parte din motive procedurale (inexactităţi în documente, etc) sau poate din riscurile provenite din mediul instabil actual, generat de schimbările de guvern ale aceleiaşi majorităti parlamentare, care transmit un mesaj cel puţin de prudenţă în economie, dacă nu de alertă.

Ce se intamplă dacă guvenul de peste 6 luni va amâna rambursarea plăţilor realizate de antreprenori, aşa cum au amânat şi modificarea cotei de TVA, şi alte măsuri promise? Banii gratis se intorc ca un bumerang la cei care au vrut să facă o afacere, doar din a lua aceşti bani.

Ce lipseşte de fapt?

Lipseşte exact fondul. Transparenţa şi educarea antreprenorilor şi populaţiei, care nu se realizează de azi pe mâine, în ceea ce priveşte, modalitatea de raportare la "banii gratis" şi la paşii concreţi de a-i obţine. Nu ştiu cum vi se pare dumneavoastră. Eu văd tot acest proces de finantare ca fiind foarte opac, complicat, şi punând "căruţa înaintea cailor".

Sunt sceptic că pe termen scurt vom putea creşte nivelul de cunoştinte, încredere şi conştienţă, când măsurile ecomomice şi fiscale vehiculate în acest an 2017, au fost, şi sunt haotice.

Momentul actual este foarte delicat. Subiecte ca renunţarea la impozitului pe profit, rumoarea din jurul pilonului 2 de pensii, precum şi taxa de solidaritate, toate lansate doar ca subiecte gen "apropo ce ziceţi de asta" şi care sunt retrase declarativ instantaneu la prima reacţie contrara, urmând să revină cu prima ocazie, lasă urme în mintea antreprenorilor, a mediului de afaceri şi a investitorilor.

Până găsim calea să fim consistenţi, găsesc că măcar titlul din programul Start Up Nation este foarte actual. Dar hai să îl spunem, cu subiect şi predicat, pe româneşte: Trezeşte-te Naţiune.