România cheltuieşte peste 100 mld. lei pe an cu „prestaţiile sociale“, dar ponderea lor în PIB e la jumătate faţă de media UE

Autor: Adelina Mihai 03.07.2017

Claudia Boghicevici, fost ministru al muncii: S-ar mai putea reduce din cheltuielile cu aceste beneficii dacă s-ar verifica câţi oameni care pleacă la muncă în străinătate sunt beneficiari de asistenţă socială în România.

Peste 100 de miliarde de lei, adică 14,3% din PIB, au fost cheltuite în 2015 pe prestaţii sociale, în această categorie intrând atât pen­siile, cât şi cheltuielile cu serviciile medicale de stat sau alocaţiile pentru copii, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Cu un buget de numai 14,3% din PIB destinat prestaţiilor sociale, România are cea mai mică cheltuială raportată la PIB cu acest tip de costuri, nivelul fiind la jumătate faţă de me­dia UE – 28 de ţări, unde statele alocă, în medie, 28,7% din PIB pentru prestaţiile sociale.

„Înainte de anul 2011 – anul în care pre­staţiile sociale s-au unificat şi le-am numit bene­ficii de asistenţă socială - era o poveste urâ­tă, toate tipurile de beneficii erau defal­ca­te şi erau acordate separat de 5 instituţii diferite. Astfel, unii ajungeau să ia 2.500 de lei de la stat fără să aibă emoţii că pot fi verificaţi. Ulterior, sistemul informatic s-a unificat, s-au făcut reintegrări şi s-au impus diverse condiţio­nalităţi. Îmi amintesc că, atunci când eram mi­nistru, am făcut un control la Sibiu pe certificate de handicap, din 1.065 de certificate de handicap circa 1.015 erau false, eliberate în aceeaşi zi. Era o pagubă de 8 milioane de euro care ar fi trebuit recuperată“, a spus Claudia Boghicevici, fost ministru al muncii şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.