Producătorii de mobilă: Con­su­mul aparent de mobilă a scăzut în primul trimestru cu circa 10%

Autor: Roana Rotaru 03.07.2017

Con­su­mul aparent de mobilă a scăzut în primul trimestru cu circa 10%, iar numărul angajaţilor a crescut cu 1,1%, faţă de perioada simi­lară din 2016, industria mobilei ajungând la 61.700 de salariaţi.

„Datele la trei luni nu sunt grozave. Valoarea producţiei industriale a crescut cu doar 0,7% în primele trei luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În lunile ianuarie şi februarie producţia a fost pe minus, iar în martie nu a putut să îşi revină prea mult. Multe fabrici aduc salariaţii de la distanţă, iar dacă în lunile grele de iarnă nu reuşesc să-i aducă, atunci nu se realizează producţia. În plus, şi aprovizionare se face mai greu iarna”, a declarat Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Consumul aparent se referă la producţia internă+importuri-exporturile de mobilă.

Potrivit Auricai Sereny, în ciuda acestei stagnări a producţiei, cifra de afaceri din comerţul cu mobilă a crescut cu 10% pentru că s-a vândut din stoc.

România a importat mobiler de 149,4 mil. euro în primul trimestru al anului, în creştere cu 4,2%  faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor APMR. 

Statisticile oficiale arată că producătorii de mobilă din România îşi concentrează vânzările la export, anul trecut 86% din valoarea producţiei industriale de mobilă fiind vândută peste graniţe.