Dragoş Anastasiu: Sunt impotriva impozitului pus pe cifra de afaceri deşi chiar dacă ar fi fost 3% în anul 2016 tot aş fi avut de câstigat

Autor: Dragoş Anastasiu 03.07.2017

Am văzut în ultimile zile în spaţiul public o sumedenie de opinii şi argumente pro sau contra în legatură cu anunţatele măsuri fiscalo-butare prezentate în noul plan de guvernare.

Personal cred că indiferent dacă unul sau altul apreciază sau nu măsurile în sine, problema cea mai mare este MODUL in care ele au fost aruncate in spatiul public, fara studii de impact, fara campanie – fie ea si electorala - , fara consultare cu mediul de afaceri sau cu societatea civila. Asta în contextul în care măsurile schimbă radical paradigmele în care am funcţionat până acum şi care au fost susţinute de partidul de guvernământ până cu ceva zile în urmă. Şi dincolo de modul de abordare, ceea ce sperie şi mai tare este viteza cu care se doresc a fi implementate. 

Fără a avea toate datele pe masă, mediul de afaceri (şi nu numai ) s-a aruncat pe temă şi a luat-o la disecat, controvers. Unii s-au pus de-o parte a baricadei, alţii - ce–I drept mai puţini – pe cealalată parte. Iar ne-am împărtit în buni şi răi, în deştepti şi proşti. Pentru că mulţi au operat cu generalizări. Am citit chestiuni ca de exemplu “toţi cei care se opun sunt evazionişti şi hoţi “ sau “ toate multinaţionalele trimit banii în ţara de origine “ sau “ firmele fac evaziune şi de aceea sunt de x ani pe pierdere “.

Ne-am împărţit acum în străini şi români, in antreprenori şi corporatişti, în săraci şi bogaţi, în evazionişti şi cinstiţi, în performanţi şi proşti manageri etc. Şi în funcţie de ce susţinem, suntem aruncaţi într-o anumită categorie. 

Eu de exemplu sunt împotriva impozitului pus pe cifra de afaceri deşi chiar dacă ar fi fost 3% in anul 2016 şi tot aş fi avut de câştigat. 

Pentru faptul că nu susţin impozitul pe cifra de afaceri sunt acum evazionist ? Ei bine şi cu toată tăria ; NU. 

Eu sunt un antreprenor român care conduc cea mai mare Cameră bilaterală de comerţ din România ( cea Romano-Germana ) unde am foarte multe multinaţionale importante ( Siemens, Bosch, Commerzbank şi alţii ). Unde să mă încolonez : la imperialiştii străini sau la bieţii antreprenori oropsiţi de soartă şi ANAF ? 

Acest tip de discuţie generat de acest mod de a pune problema din partea autorităţilor nu face bine deloc României. Dacă avem o opinie este bine să o spunem dar nu trebuie sa jignim pe alţii pentru că au altă părere. În toate categoriile de care am vorbit mai sus există oameni oneşti şi mai putin oneşti, oameni de bună credinţă şi de mai puţin bună credinţă.

A avea o opinie diferită nu înseamnă a fi duşman sau de rea credinţă. Cred că atat politicul cât şi mediul de afaceri dar şi presa trebuie să stopeze această abordare dacă vrem ca, în sfârşit, să facem ceva constructiv in România.

Şi, în final, încă ceva : suntem ţara datului cu părerea. Oricine, oricând, oricum şi oriunde îşi dă cu părerea. Şi, culmea, ajunge să fie publicat şi/ sau auzit într-un fel sau altul. Să fie asta adevărata democraţie ?

Dragoş Anastasiu este preşedintele grupului Eurolines, cu afaceri de 125 milioane de euro în 2016