Cecilia Necula, fondator al centrului Bufniţa din Tei: Sistemul de învăţământ nu mai ţine pasul cu noile generaţii

Autor: Bogdan Angheluţă 04.07.2017

Educaţia informală capătă foarte multă importanţă într-un sistem na­ţional de învăţământ care nu mai ţine pasul cu noile generaţii, crede Cecilia Necula, fondator al centrului Bufniţa din Tei.

Bufniţa din Tei este un centru de activităţi recreative şi educaţie nonformală, care pune accentul pe învăţarea liberă, ghidată de interesul şi înclinaţiile naturale ale copilului. Printre cursurile oferite se numără actoria, artele vizuale, şahul, informatica, inginerie & robotică, tehnici de creaţie şi hand-made sau tehnici de învăţare şi dezvoltare personală.

„Auzim mereu de la părinţi sau bunici că «ăştia mici ne dau clasă» în cutare sau cutare privinţă, în general tot ce are legătură cu tehnologia.... E adevărat, ei au abilităţi pe care mulţi dintre adulţi nu le au, la fel cum şi adulţii sau cei în vârstă au abilităţi pe care noile generaţii nu le au. Pentru că acum nu mai este nevoie de ele... S-au schimbat vremurile, interesele, abilităţile necesare pentru a te integra în societatea în schimbare“, remarcă Cecilia Necula. „Or, sistemul şcolar actual nu şi-a făcut un «update», ci a rămas ancorat în alte vremuri. Asta în ciuda multor eforturi, proiecte, organizaţii care îşi propun să schimbe ceva în mersul lucrurilor. Problema este că spaţiul creat între şcoală şi ritmul cu care asistăm la crearea unui nou profil uman e destul de înspăimântător.  Ar fi nevoie de o schim­bare dramatică şi totală de para­digmă. Cine să o facă?“