Şocul politic a retrogradat bursa românească de la campioana Europei la jumătatea plutonului. Ce implicaţii sunt

Autor: Liviu Popescu 04.07.2017

♦ Cum afectează acest lucru promovarea la piaţă emergentă? ♦ „Pentru investitori este mai importantă predictabilitatea politicilor fiscale decât o eventuală promovare“ ♦ La cinci luni, indicele BET avea 24%, fiind campionul burselor europene ♦ La şase luni are 11%, bulgarii au 20%, iar polonezii 18% ♦ „Corecţia nu ar trebui să afecteze şansele pieţei de a fi promovată, clasificarea depinzând de criterii de lichiditate“.

Bursa românească este în primul semestru la jumătatea celor mai mari aprecieri ale indicilor burselor europene, după ce la cinci luni era campioană cu un plus de 24%, scăderea din iunie fiind determinată în principal de criza guvernamentală care a dus la declaraţii contradictorii cu privire la Pilonul II de pensii.

Însă cum bursa românească a pierdut 10% în luna iunie, cea mai abruptă scădere din rândul burselor europene şi singura de două cifre, ar putea acest lucru să o afecteze în anul în care ar trebui promovată la statutul de piaţă emergentă?

Analiştii spun că nu întrucât clasificarea depinde mai degrabă de criterii de lichiditate, dar totodată ei atrag atenţia că în prezent, când sunt anunţate schimbări din temelii ale fiscalităţii, pentru investitori este mai importantă predictabilitatea politicilor fiscale.