Guvernatorul BNR : De ce se plâng firmele că finanţarea bancară este scumpă? Bancherii dau credite cu dobândă nominală de 3%

Autor: Anelis Baciu 04.07.2017

Băncile comerciale locale dau credite ieftin în prezent, astfel că justificarea firmelor potrivit cărora finanţarea bancară este scumpă nu este valabilă, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la ZF Bankers Summit 2017.

„Băncile dau credite ieftine în prezent dacă găsesc firme bancabile. De ce se plâng firmele că creditul e scump? Am văzut în piaţă credite cu dobândă de 3%. 3%, adică marjă de 2% peste Robor. Este foarte puţin. Disponibilitatea băncilor de a da credite este mare”, a spus Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul a făcut apel la reforme structurale pentru că acestea au capacitatea să treacă în sferă bancabilă tot mai multe firme locale, iar în acest fel să asistăm la o creştere a intermedierii financiare.

„Diminuare intermedierii financiare arată că ceva nu merge bine în economie. Avem nevoie de reforme structurale pentru a ajuta tot mai multe firme să treacă în zona bancabilă”.