CEZ şi-a redus la jumătate pierderile. Martin Zmelik: Ne dorim să reducem pierderile în 2017, singurul parametru care ne poate încurca este vremea

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.07.2017
Grupul energetic ceh CEZ, prezent pe piaţa locală cu mai multe companii, şi-a redus anul trecut pierderile cu circa 45%, până la 229 de milioane de lei (50,9 milioane de euro), rezultatul negativ fiind puse de compania pe seama parcului eolian de la Fântânele-Cogealac-Grădina.
 
„Toate pierderile sunt generate de parcul eolian pe care îl avem în Fântânele-Cogealac-Grădina. Prelungirea duratei de viaţă a cer­ti­fi­catelor verzi însă, alături de acreditarea finală pe care a pri­mit-o parcul nostru eolian, ar putea aduce rezultate mai bune anul acesta. Ne dorim să reducem pierderile în 2017. Pen­tru noi, va fi un an de consolidare, singurul parametru care ne poate încurca este vremea“, spune Martin Zmelik, coun­try manager şi preşedinte al directoratului CEZ România.
 
Profitul EBITDA înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării a fost de 36,4 mi­lioane de euro, în creştere cu 8%.
 
În 2016, turbinele din parcul eolian CEZ au produs un total de 1.159 GWh, grupul CEZ fiind cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din ţară. Tot anul trecut, parcul eolian a obţinut peste 992.000 de certifi­ca­te verzi prin sistemul de su­port al investiţiilor în energie re­ge­nerabilă. CEZ a investit 1,1 mld. euro în parcul eolian.