Premierul spaniol Mariano Rajoy îndeamnă la calm în faţa "iluziilor autoritariste" din Catalonia

Autor: Andrei Ionascu 05.07.2017

"Vreau să le transmit tuturor catalanilor şi tuturor spaniolilor să îşi menţină încrederea în viitor, întrucât iluziile autoritariste nu vor învinge niciodată în faţa serenităţii şi armoniei acestul stat democratic. Spania este un stat extraordinar pentru că se bazează pe energia unor spanioli şi catalani care sunt sensibili, moderaţi şi democraţi. Aceştia sunt uitaţi din cauza unei schimbări de direcţie radicală şi care divizează", a spus Mariano Rajoy, în cadrul unei întruniri la Madrid.

Comentariile premierului spaniol vin la o zi după ce coaliţia de guvernare a Cataloniei a anunţat că va declara independenţa faţă de Spania "imediat" ce rezultatul la referendumul din 1 octombrie va fi în favoarea acestei decizii.

În Parlamentul regional al Cataloniei a fost depus un proiect de lege care vizează extragerea regiunii nord-estice din cadrul sistemului juridic al Spaniei, în încercarea de a combate blocajele legale din partea autorităţilor de la Madrid privind organizarea unui referendum de independenţă.

Proiectul de lege va fi supus la vot la sfârşitul lunii august, iar separatiştii deţin majoritatea în Parlament. Totodată, coaliţia de guvernare nu doreşte impunerea unui prag minim de participare la referendum, pentru validarea acestuia.

Guvernul Spaniei a anunţat că acest vot este ilegal şi reprezintă o ameninţare la unitatea ţării. În luna aprilie, Curtea Constituţională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanţa un referendum pentru independenţă în septembrie.

Ministrul Apărării, Maria Dolores de Cospedal, a avertizat că armata este pregătită să apere democraţia şi Constituţia Spaniei, precum şi integritatea şi suveranitatea ţării.

Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la vot.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul Intern Brut (PIB) la economia Spaniei.