O durere de cap ce devine cronică: consumul continuă să crească puternic, dar încasările din TVA se duc la fund

Autor: Iulian Anghel 05.07.2017

Neîncasările la buget din TVA şi din accize (minus 4,5% respectiv minus 5%, în primele cinci luni din an, an/an) pun în pericol bugetului care este construit pe o creştere de venituri de 14% comparativ cu 2016.

În primele cinci luni din an, încasările din TVA şi accize au fost cu 2,7 miliarde de lei (600 mil. euro) mai mici decât în primele cinci luni din 2016, o sumă cu care guvernul putea acoperi fără probleme majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei, de la 1 iulie, operaţiune pe care nu a anunţat că o anulează, dar pentru care trebuie să găsească bani.

Şeful Fiscului, Bogdan Stan, a fost chemat ieri la Palatul Victoria, iar înlocuirea sa din funcţie nu ar fi o surpriză în condiţiile în care, abia instalat, premierul Mihai Tudose a afirmat că nu i se pare normal ca, în vreme ce consumul creşte puternic, încasările statului să scadă. „Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba. Avem o întâlnire programată cu el (cu şeful Fiscului – n. red.) azi (ieri - n. red.), este chemat să vedem despre ce este vorba în ograda domniei sale şi să vedem în ce măsură putem implementa repede acel punct din programul de guvernare cu splitarea TVA-ului“, a declarat ieri premierul.

„Cifra cu care creşte consumul este mare, - este un trend care s-a consolidat de ceva timp, în urma majorărilor salariale şi a reducerilor de taxe. Această creştere nu se reflectă însă în încasările din TVA. Un astfel de avans al consumului ar fi trebuit mai mult decât să compenseze scăderea de venituri ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată cu un punct, de la 1 ianuarie. Ar fi trebuit să determine creşteri semnificative de venituri din TVA, însă, la cinci luni, aceste venituri sunt în scădere compartativ cu încasările din aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu este firesc“, comentează economistul Ionuţ Dumitru.

Luni, ANAF a anunţat că, în primul semestru, instituţia a colectat venituri fiscale 101,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un plus de 3,9 mld. lei faţă de încasările din perioada similară a anului 2016 (plus 4,1% a volumului veniturilor bugetare colectate). ANAF nu a dat însă detalii despre încasările din TVA în primele şase luni din an.

INS a publicat ieri cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul pentru mai şi pentru primele cinci luni din an. Aceasta a înregistrat o creştere semnificativă pe fondul ma­jorării vânzărilor  carbu­ranţilor, la produsele neali­mentare şi la cele alimentare, dar şi a băuturilor şi produselor din tutun.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut, serie brută, în primele cinci luni ale anului cu 7,9%, creştere împărţită astfel: vânzări de carburanţi (+11,1%), vânzări de produse nealimentare (+10,2%) şi vânzări de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%).

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, în primele cinci luni, an/an, a crescut cu 8,2%:  vânzări de produse nealimentare (+11,2%), carburanţi (+10,1%) şi vânzări de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%).

În mai, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a crescut faţă de mai 2016 cu 14,0%: vânzări de produse nealimentare (+15,4%), vânzări de produse alimentare, băuturi şi tutun (+13,3%) şi vânzări de carburanţi (+12,7%). Ajustat, creşterea a fost de 12,3% în mai, an/an.

Faţă de luna precedentă, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut în mai, ca serie brută, cu 4%, iar ca serie ajustată a avansat cu 4,4%.

iulian.anghel@zf.ro