Donald Trump către polonezi: „America iubeşte Polonia“. O alianţă polonezo-americană poate schimba regulile jocurilor geostrategice ale Europei

Autor: Bogdan Cojocaru 06.07.2017

Cu vorbe mari şi mesaje puternice, preşedintele american Donald Trump a gâdilat, în vizita sa la Varşovia, mândria polonezilor, o naţiune care a construit cea mai mare economie est-europeană. Iar polonezii l-au primit cu căldură.



O Polonie cu sprijin pu­ternic din partea Ame­ricii poate schimba regulile în jocurile geopolitice deja com­plicate în care este implicată Europa.

Varşovia încearcă  să limiteze pu­terile Comisiei Europene, mai ales în ceea ce priveşte afacerile interne, şi se opune cu îndârjire extinderii influenţei ruseşti în regiune.

Polonia este, de asemenea, o ţară care pune preţ pe armată, spre deliciul Americii. De aceea, vizita în Polonia îl ajută pe Trump să-şi întărească poziţiile de pe care va discuta cu alţi doi lideri mondiali importanţi, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin, pe care-i va întâlni la summitul G20 din 7 - 8 iulie de la Hamburg.

Înaintea vizitei lui Trump, Germania şi-a exprimat prin ministrul său de externe Sigmar Gabriel îngrijorările privind un posibil război comercial între SUA şi Europa, iar UE şi Japonia au anunţat un acord cuprinzător care va coborî barierele pentru aproape toate bunurile care fac obiectul comerţului reciproc. De asemenea, Germania şi China s-au angajat să colaboreze mai strâns. Pentru polonezi, relaţiile mai strânse cu America, pe lângă efecte care ţin de strategia geopolitică, au şi implicaţii economice serioase.

Într-un discurs - declaraţie de dra­goste adresat polonezilor, Trump a vorbit despre „triumful spiritului polo­nez de-a lungul secolelor de greutăţi“ ca inspiraţie „pentru un viitor în care binele cucereşte răul, iar pacea este învingătoare în detrimentul războiului“. Trump a spus că americanii văd în Polonia nu doar „inima geografică a Europei“, ci chiar „sufletul Europei“. „Haideţi să luptăm ca polonezii pentru familie, pentru libertate şi pentru Dum­nezeu. Polonia va izbuti întotdeauna“, a spus preşedintele american în faţa unei mulţimi în extaz, căreia i-a amintit că „America iubeşte Polonia“.

Trump, aparent, a încurajat atitu­dinea sfidătoare a Poloniei faţă de Bruxelles şi, în premieră, după cum arată unii analişti, a făcut clară poziţia SUA faţă de Rusia, descriind Polonia ca fiind un aliat exemplar în construirea apărării pentru contracararea „compor­tamentului destabilizator“ al ruşilor.

„Cerem Rusiei să înceteze acti­vitatea de destabilizare din Ucraina şi din alte părţi“, a declarat Trump.  El a atacat terorismul islamismului radical şi birocraţia guvernamentală. Polonia este una din ţările care se opune planurilor Comisiei Europene de relocare a refugiaţilor sirieni. Preşedintele a vorbit din nou despre cheltuielile cu apărarea ale statelor NATO, amintind că acestea trebuie să cheltuiască mai mult. Aici, Polonia este din nou un exemplu pozitiv, multe miliarde de dolari din bugetul de stat ducându-se pe arma­ment american. Trump a amintit, la fel ca la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că America sprijină Articolul 5 al tratatului NATO, care spune că un atac asupra unui stat NATO reprezintă un atac asupra întregii alianţe.

Trump şi-a încheiat discursul de la Varşovia cu un mesaj optimist: „Vestul nu va fi niciodată, niciodată înfrânt. Valorile noastre vor dăinui“.

Dar nu înainte de a arunca şi o urmă de îndoială: „Întrebarea fundamentală a vremurilor noastre este dacă Vestul are voinţa să supravieţuiască“.

Polonia intenţionează să-şi dubleze cheltuielile cu apărarea şi să adauge la forţele armate 100.000 de cadre.  Sub guvernul anterior, Varşovia a încheiat un acord pentru cumpărarea a 70 de elicoptere cu rol multiplu, dar guvernul PiS a anulat contractul de 13,5 miliarde de zloţi semnat, printre alţii, cu producătorul european Airbus. Guvernul se aşteaptă ca până la sfârşitul acestui an să semneze un acord de 7,6 miliarde de dolari cu compania americană Raytheon pentru achiziţionarea a opt sisteme de apărare cu rachere Patriot. De asemenea, Varşovia are în plan cumpărarea a două escadrile de avioane de luptă americane Lockheed Martin F-35. Fiecare aparat costă 100 de milioane de dolari.

Vizita lui Trump la Varşovia a coincis cu un summit regional, Iniţiativa celor Trei Mări, un proiect de dezvoltare a infrastructurii iniţiat de Polonia şi Croaţia. La summit au participat reprezentanţii mai multor ţări din Europa de Est, iar Trump le-a vorbit, explicându-le că dacă vreuna dintre ţările reprezentate acolo are nevoie de energie, SUA poate fi furnizor.

„Stăm pe o cantitate masivă de energie şi suntem acum exportatori de energie. Aşa că, dacă vreunul dintre voi are nevoie de energie, nu trebuie decât să ne sune.“

Preşedintele n-a pierdut ocazia să amintească că Polonia a primit recent primele librări de gaze naturale lichefiate americane, „o afacere foarte bună“. El a sugerat că SUA ţară furnizoare de energie este preferabilă Rusiei.

„SUA nu va folosi niciodată energia pentru a constrânge naţiunile voastre, şi nu putem permite altora să facă aşa. Nu vreţi să aveţi un monopol. SUA sunt dedicate unei pieţe deschise, echitabile şi competitive pentru comerţul global cu energie“.

Germania vrea să devină centru energetic european prin construirea unui gazoduct rusesc, Nord Stream 2, care va ocoli Ucraina. Polonia şi mai multe state europene se opun proiectului. Polonia vrea, la rândul ei, să devină un centru energetic local prin dezvoltarea unei infrastructuri de import a gazelor naturale lichefiate din SUA.

Vecinii Poloniei văd o altă dimensiune pentru Iniţiativa celor Trei Mări. Un fost oficial german a explicat pentru Politico că Polonia caută să reînvie un plan polonez vechi, de dinaintea celui de al-Doilea Război Mondial, cunoscut ca Intermarum, în care Polonia va încerca să unească Europa Centrală şi de Est sub conducere poloneză pentru a crea o contragreutate la leadership-ul german în Vest şi presiunile Rusiei în Est.

Dimensiunea economică a cooperarii americano-poloneze este importantă pentru Varşovia. Companiile americane sunt prezente în Polonia prin investiţii de 41-42 de miliarde de dolari, ceea cese traduce prin 220.000 de locuri de muncă, potrivit presei poloneze. Cei mai mari actori corporate americani de acolo sunt companii ca Amazon şi concernul media Scripps Networks Interactive. HP, IBM şi 3M aglomerează sectorul de cercetare şi dezvoltare polonez.

Tony Housh, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în Polonia a declarat că Polonia va vedea creşteri semnificative ale investiţiilor americane în următorii ani.

Preşedintele Iohannis a spus ieri c„ România va fi în 2018 gazda summitului „Iniţiativei celor Trei Mări“, menţionând că şefii de state prezenţi la Varşovia au acceptat deja invitaţia. Iohannis ia în calcul şi prezenţa unui invitat din afara celor 12 state.