Statistici BNR: Ponderea creditelor populaţiei, de peste 50%, plasează România pe locul trei în regiune, după Polonia şi Cehia

Autor: Claudia Medrega 13.07.2017

Ponderea în total a creditelor acordate populaţiei, care oscilează în jurul a 51%, o devansează pe cea din zona euro şi situează România pe locul al treilea în regiune, după Polonia şi Republica Cehă, susţine BNR în Raportul anual pe 2016.

Ponderea creditului acordat po­pu­la­ţiei a redevenit majoritară pentru prima oară din 2009, atingând totodată un maxim istoric.

„Tendinţa de creştere a acestei ponderi s-a accentuat în 2016 (51,4 la sută, faţă de 49,7 la sută în decembrie 2015), în condiţiile accelerării creşterii soldului creditelor  acordate populaţiei (7,1 la sută ca medie a anului 2016, faţă de 3,2 la sută în 2015), mai ales pe seama sporirii rapide a fluxului de îm­pru­­muturi“, se arată în raportul BNR.

Populaţia avea la sfârşitul anului tre­cut un sold al creditelor contractate de circa 113 mld. lei, din care 66 mld. lei erau în lei, iar aproape 47 mld. lei repre­zintă echivalentul împrumuturilor în valută. Cea mai importantă contribuţie la ascensiunea împrumuturilor românilor a revenit creditelor noi pentru consum, BNR considerând că evoluţia mai alertă a acestora din prima parte a anului sugerează utilizarea lor parţială pentru acoperirea avansului majorat al creditelor pentru locuinţe.