Mii de candidaţi au stat la coadă pentru a se înscrie la Academia de Studii Economice din Bucureşti

Autor: Oana Despa 13.07.2017

Mii de candidaţi, care aspiră la un loc într-una dintre facultăţile Academiei de Studii Economice din Bucureşti, au venit să îşi depună dosarul pentru admitere, chiar în prima zi de înscrieri.

Conducerea Academiei de Studii Economice a anunţat că au fost scoase la concurs 5.908 locuri, dintre care 2.719 sunt bugetate.

ASE mai oferă 1.000 de locuri pentru învăţământul la distanţă.

"Sunt foarte mulţi candidaţi pentru prima zi, faţă de alţi ani. Din experienţa anilor precedenţi, cea mai căutate facultate este, fără doar şi poate, Cibernetica. Anul trecut, am avut 2.600 de candidaţi cu prima opţiune Cibernetică, pe toate cele trei specializări, pe un număr de 400 de locuri la buget, adică aproximativ şase pe un loc. Facultatea de Finanţe este la fel de căutată, dar a început uşor, uşor să mai piardă din candidaţi, dar creşte foarte mult Contabilitatea", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice.

Conducerea Academiei a explicat că sunt foarte mulţi candidaţi, care vin din licee de profil şi care au cunoştinţe economice de bază.

"Contabilitatea este prima opţiune, iar a doua este management doar la ASE. Chiar dacă sunt mulţi absolvenţi anual, cred cu tărie că eu îmi voi găsi un job în domeniul pe care îl voi studia. Dacă ar fi fost examen de amitere, poate concurenţa şi cozile nu ar fi fost atât de mari. Eu am terminat un liceu cu profil economic şi cred că acest lucru mă va ajuta în anii de facultate", a explicat un candidat la Facultatea de Contabilitate.

Cei mai mulţi candidaţi au stat chiar şi câte două ore la coadă până au ajuns în faţa comisiei de examen.

Admiterea se face numai pe bază de dosar, iar media este formată din 60%, media de la bacalaureat şi 40% cea din liceu.

"Consider că sunt destul de pregătită şi de sociabilă şi îmi place meseria de contabil, plus că am şi în familie. Este un job bănos. Am o medie destul de bună şi sunt convinsă că voi intra acolo unde îmi doresc. Stau deja de o oră şi jumătate la coadă, dar asta este", a spus Andreea, o altă candidată.

"Marketingul este opţiunea mea şi vreau să mă dezvolt pe acest domeniu şi să îmi fac o carieră. Când văd cozile astea mari, am emoţii din cauza concurenţei, dar cred că o să mă avantajeze media din liceu. Dar cu examen scris ar fi fost mai dificil, dar mai puţin candidaţi la coadă", a afirmat Elena, o altă candidată.

Rectorul ASE, Nicolae Istudor, a explicat că ar fi necesară admiterea pe bază de examen scris, la toate universităţile.

"În 2013, am fost singura universitate, care a organizat examen scris de admitere pe toate programelor noastre şi vreau să vă spun că examenul îi sperie pe copii, dar nu asta este problema. Cred că ar fi normal să se introducă obligativitatea examenului de admitere, dar la toate universităţile pentru că se pierd foarte mulţi pe parcurs. Eu am exmatriculat anul trecut 682 de studenţi după prima sesiune pentru că nu fac faţă. Dacă i-am selecta de la început, am avea mai puţini, ce-i drept, dar gradul de renunţare ar fi mai scăzut", a adăugat Nicolae Istudor.

Înscrierea la facultăţile Academiei de Studii Economice are loc până marţi, 18 iulie, la ora 16.00, iar pe 28 iulie, vor fi afişate listele finale cu candidaţii admişi pe locurile finanţate de la buget, taxă şi a celor respinşi.