Guvernul renunţă la impozitul universal pe cifra de afaceri, dar nu şi la „impozitul de solidaritate“

Autor: Iulian Anghel 18.07.2017

♦ Impozitul de solidaritate înseamnă, practic, trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor.



Premierul Mihai Tudose a anunţat ieri că Executivul a renunţat la impozitul universal pe cifra de afaceri, dar că „taxa de solidaritate“ pentru veniturile mari, într-un procent ce nu a fost încă stabilit, se va aplica, dacă aduce bani buni la buget.

„Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Eu am luat această decizie pe baza discuţiei şi a materialelor pe care mi le-a dat ministrul finanţelor Ionuţ Mişa. Azi (ieri  - n. red.) am prezentat şi coaliţiei elementele care au stat la baza acestei decizii şi consideraţi încheiat acest subiect“, a declarat premierul la finalul şedinţei coaliţiei PSD/ALDE în cadrul căreia s-a analizat activitatea Executivului.

Introducerea impozitului pe venitul tuturor companiilor, în locul impozitului pe profit, a ţinut, vreme de o lună de la instalarea guvernului, capul de afiş şi a provocat nemulţumirea majoră a mediului de business pentru că sunt multe afaceri care au o cifră de vânzări mare, dar marje mici de profit, acesta fiind obţinut tocmai din rulajele mari. Premierul a susţinut, citat de Mediafax, că apariţia acestei propuneri în programul de guvernare a apărut în încercarea de a evita „zone în care actori economici au impresia că sunt mai dibaci“ decât statul. Premierul a reluat astfel, indirect, acuzaţii mai vechi potrivit cărora multinaţionalele ar exporta profitul plătind puţin statului în cadrul impozitului pe profit.