ZF Live. Octavian Buiu, cercetător: Scutirea de impozit pentru cercetători este în legislaţie de 3-4 ani. Sunt firme care aplică facilitatea de mulţi ani şi firme care se tem să beneficieze de ea

Autor: Roxana Rosu 19.07.2017

Angajaţii din cercetare din România pot beneficia de scutire de impozit pe venit (de 16%) de mai bine de 3- 4 ani, însă abia în august anul trecut a fost actualizată ordonanţa care reglementează această facilitate.

Cu toate acestea, multe companii se tem să aplice scutirea, deoarece consideră că nu este foarte clar definit modul în care se poate implementa această măsură.

„Ordonanţa de scutire de impozit pe venit pentru cercetători a fost dată acum 3-4 ani, apoi a fost modificată şi dată din nou anul trecut. Era o nedumerire privind condiţiile de aplicare, trebuie să ai un departament dedicat, să ai un proiect definit. Foarte multe companii nu aveau definit un anumit proiect de cercetare şi nu ştiau dacă pot aplica legea sau nu. Dar dacă o companie poate demonstra că proiectul de cercetare la care lucrează angajaţii din România face parte dintr-un proiect mai mare, la nivel internaţional, care se finalizează într-un produs sau serviciu, atunci poate aplica această facilitate fără temeri“, a spus Octavian Buiu, cercetător care a lucrat timp de zece ani în cadrul departa­mentului de cercetare al companiei industriale Honeywell, departament care s-a închis la începutul acestui an.

La momentul închiderii departamentului de cercetare din România, echipa de cercetători a Honeywell era formată din 14 experţi, care s-au confruntat cu dificultăţi în găsirea unor noi locuri de muncă, în ciuda deficitului de candidaţi de pe piaţa muncii, subliniat din ce în ce mai frecvent de către angajatori.