Premierul ungar, Viktor Orban: Colaborarea Ungariei cu Germania nazistă a fost o greşeală, un păcat

Autor: Andrei Ionascu 18.07.2017

Orban a precizat că Ungaria a comis o crimă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, întrucât nu şi-a protejat cetăţenii evrei de Holocaust.

Premierul ungar i-a transmis lui Benjamin Netanyahu că "aceste atrocităţi nu trebuie să se mai întâmple niciodată", iar Ungaria "îşi va proteja toţi cetăţenii". Aproximativ 550.000 de evrei din Ungaria au fost ucişi în timpul Holocaustului.

Prezenţa lui Benjamin Netanyahu la Budapesta este prima vizită a unui premier israelian în ultimii 30 de ani. Viktor Orban i-a mulţumit lui Netanyahu pentru contribuţia Israelului la securitatea în Europa.

"Ungaria şi Israelul sunt conştiente de trecut, dar privesc către viitor, iar viitorul le aparţine unor astfel de state. Discuţiile s-au concentrat pe îngrijorările prezentate de comunitatea evreilor ungari", a spus Netanyahu.

Premierul israelian a salutat susţinerea Ungariei pentru ţara sa în cadrul forumurilor internaţionale şi a precizat că Ungaria se regăseşte printre ţările care luptă împotriva "delegitimizării" Israelului, "o nouă formă de antisemitism".

O campanie guvernamentală recentă împotriva miliardarului ungaro-american George Soros a fost criticată de către organizaţiile evreieşti pentru accentele antisemite, acuzaţie pe care guvernul Orban a dezminţit-o.