Povestea fetei de 16 ani din Germania care a fugit de acasă să se alăture teroriştilor ISIS. A fost capturată odată cu eliberarea oraşului Mosul

Autor: Alex Ciutacu 22.07.2017

Eleva în vârsta de 16 ani, din Germania, care a fugit de acasă pentru a se alătura organizaţiei ISIS a fost reţinută printre ruinele oraşului Mosul din Irak, împreună cu alte 19 persoane.

Linda Wenzel, din oraşul Pulsnitz, a fost găsită împreună cu mai multe femei, membre ale organizaţiei teroriste ISIS. Unele dintre acestea purtau veste cu explozibil şi arme automate.

Eleva a fugit din Germania în 2016, preluând identitatea mamei ei, Catherine, pentru a putea zbura din Frankfurt în Turcia, înainte de a-şi croi drum spre Siria. Ea s-a aflat printre cei 20 de oameni reţinuţi la sfârşitul luptei care a durat 10 luni şi care a dus la căderea oraşului Mosul, lăsând în urmă peste 25.000 de jihadişti decedaţi.

Totul a început când tânăra a fost radicalizată în Germania, şi-a schimbat numele în Mariam şi a început să posteze, pe Facebook, poze cu ea purtând eşarfă pe cap.

Aceasta era nefercită cu viaţa pe care o ducea acasă aşa că s-a îndreptat spre Islam şi a început să comunice pe internet cu adepţi ai grupării teroriste.

Prietenii ei au povestit poliţiştilor că Linda începuse deja să înveţe limba arabă, venea cu Koranul la şcoală se îmbrăca în ţinute conservatoare, şi prezenta din ce în ce mai mult interes pentru Islam chiar înainte să dispară.

Linda se afla deja sub observarea serviciului german de inteligenţă care a lansat suspiciunea de crime împotriva naţiunii în momentul în care aceasta a fugit de acasă.

Înainte să plece, tânără i-a spus mamei  că urmează să stea la o prietenă. În schimb, aceasta a falsificat o scrisoare pretinzând că este mama sa, Catherine, ce i-a permis să retragă bani din bancă.

A folosit autorizaţia bancară contrafăcută şi documentele de identitate falsificate pe numele mamei pentru a-şi cumpăra bilet de avion spre Istanbul.

„Când nu s-a întors acasă şi când am aflat că nici măcar nu a fost unde mi-a spus că se va duce, am sunat la poliţie”,a declarat mama ei în iunie 2016.

”În camera ei au găsit un bilet de avion printat. Destinaţia era Istanbul iar hârtia era ascunsă sub saltea. Am fost şocată deoarece fiica mea nu a furat nimic niciodată şi nu m-a minţit niciodată”

„Sunt devastată de faptul că fiica mea a fost spălată pe creier şi convinsă să părăsească ţara şi de faptul că a reuşit să păstreze toate astea ascunse faţă de mine”

Colega ei de clasă, Jule, spune că a observat schimbări în comportamentul prietenei ei cele mai bune şi a menţionat: „Linda se izola în fiecare zi din ce în ce mai mult de noi. A început deodată să se îmbrace în haine lungi, să înveţe limba arabă şi să citească din Koran”

Poliţia statală a început demersurile pentru a căuta eleva pe plan internaţional. Avocatul Till Neumann recunoscuse că nu se cunoaştea locaţia exactă a tinerei în acel moment.

Căutările au încetat odată cu eliberarea oraşului Mosul după 3 ani de ocupaţie jihadistă când Linda Wenzel a fost reţinută împreună cu un grup de femei ce făceau parte din poliţia locală a grupării ISIS.