Viktor Orban: Inchiziţia împotriva Poloniei nu va funcţiona niciodată, pentru că Ungaria se va opune

Autor: Andrei Ionascu 22.07.2017

"Ofensiva împotriva Poloniei nu poate reuşi niciodată, întrucât Ungaria va folosi toate opţiunile legale în cadrul Uniunea Europeană pentru a arăta solidaritate cu polonezii. În acest moment, principala ţintă a acestei inchiziţii este Polonia, intenţia e de a slăbi şi apoi distruge guvernarea naţională", a spus Orban.

Senatul polonez a adoptat, sâmbătă, proiectul de lege privind reformarea Curţii Supreme, despre care partidele din opoziţie şi Uniunea Europeană consideră că vor eroda independenţa sistemului judiciar şi vor submina democraţia.

Premierul Ungariei a subliniat că interesele ţării sale reprezintă principalul obiectiv al politicii externe şi că nu este interesat să dezvolte relaţii interumane cu anumiţi lideri de stat.

"Timp de şapte ani, ne-am străduit să construim o politică externă bazată pe interesele naţionale, mai degrabă decât să fim legaţi de alianţe. Relaţiile externe nu trebuie formate după anumiţi indivizi, ci astfel încât partenerii să fie interesaţi de succesul Ungariei. Rusia, Statele Unite, China, Israel, Turcia sunt toate la fel pentru noi. Numai o piesă din puzzle nu este la locul ei: Bruxelles-ul. Această problemă poate fi rezolvată după alegerile de anul viitor", a spus Orban.

Întrebat pe cine ar alege între preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel, Viktor Orban a răspuns cu o glumă.

"În era comunistă, un polonez a fost întrebat pe cine alege dintre Hitler şi Stalin. El a răspuns că o alege pe Marlene Dietrich. Ceea ce vreau să spun cu asta este că nu poti oferi un răspuns bun la o întrebare greşită", a spus Orban.

În privinţa autonomiei etnicilor maghiari din alte state, premierul ungar a precizat că guvernul său susţine astfel de iniţiative, întrucât "nu există o opţiune mai bună".

"Este doar o chestiune de timp până când măsurile guvernului vor acoperi şi acest subiect. Gheaţa a fost spartă când un tip de subvenţie pentru familiile ungare a fost extinsă la gospodăriile maghiare din ţările vecine", a declarat Orban, la Băile Tuşnad.