Ryanair depune o ofertă pentru Alitalia, avertizează cu privire la noi presiuni pe preţurile biletelor

Autor: Catalina Apostoiu 26.07.2017

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost a Europei, este una dintre companiile care au depus o ofertă pentru compania aeriană cu probleme a Italiei Alitalia înainte de lansarea procesului propriu-zis de vânzare a acesteia în săptă­mâ­nile următoare, potrivit Finan­cial Times.

Compania irlandeză a con­firmat faptul că a depus o ofertă neangajantă pen­tru Alita­lia, companie intrată în ad­ministraţie pe 2 mai după ce angajaţii săi au respins un plan de restructurare ce implica reduceri de salarii şi dis­ponibilizări.

Neil Sorahan, director financiar al Ryanair, a refuzat să ofere detalii privi­toare la oferta sa, declarând doar că firma irlandeză simte că este corect să se implice în acest proces de vânzare.

CEO-ul Ryanair Michael O’Leary de­clarase anterior că este interesat de Alitalia doar dacă aceasta este re­structurată.

Interesul Ryanair pentru Alitalia vine în condiţiile în care procesul de ofertare pen­tru compania aeriană ita­liană este doar la înce­put, ofertele finale nefiind aştep­tate până la sfârşitul lunii octombrie.

Deşi guvernul italian a exclus na­ţio­nalizarea Alitalia după ce a alocat 600 milioane de euro în acest an pen­tru menţinerea companiei pe linia de plutire, acesta ar putea decide să păs­treze o participaţie în cadrul ei în funcţie de rezultatul procesului de vânzare.

Ryanair este în acelaşi timp ulti­ma companie aeriană europeană care aver­tizează cu privire la perspectivele di­ficile, remarcând că preţurile bile­telor vor rămâne sub presiune restul anului deşi compania a înregistrat o creştere a profitului pe primul trimestru.

Cea mai mare companie aeriană europeană a raportat un profit mai mare cu 55%, până la 397 milioane de euro pe primul trimestru al anului financiar 2017, peste esti­mările de 366 milioane de euro.

Comentariile Ryan­air vin la o săptămână după ce atât EasyJet, cât şi Lufthansa au avertizat cu privire la perspectiva preţurilor biletelor deşi ambele şi-au revizuit în sus estimările de profit pe întregul an.

catalina.apostoiu@zf.ro