Adversari sau parteneri. Studiu A.T. Kearney: Companiile fintech vor debalansa sectorul bancar. Deşi unele se vor alia cu băncile, altele vor rămâne un adversar puternic

Autor: Simona Tatu 26.07.2017
Majoritatea actorilor nonbancari, companiile fintech, ar putea să nu mai fie în competiţie cu băncile, ci vor trece în tabăra acestora, deşi vor exista şi companii care vor ţinti să se transforme în bănci cu drepturi depline.

Prezenţa companiilor fintech va debalansa sectorul bancar şi cu toate că unele se vor alia cu băncile, altele vor rămâne un adversar puternic, se arată în raportul Banking Radar 2017 realizat de A.T. Kearney, una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume. A.T.Kearney a realizat un studiu despre banking-ul de retail din Europa, în care prezintă date despre starea lui actuală, precum şi despre evoluţia lui. Odată cu apariţia noilor tehnologii, retailul clasic a început să cunoască diverse transformări şi să piardă teren în faţa bankingului digital, potrivit studiului. „Mediatizarea fintech-urilor a crescut rapid în ultimii trei ani şi ele apar din ce în ce mai des în rapoartele băncilor. Trendul va fi ca aceştia să colaboreze cu băncile, nu să fie în competiţie, din cauza dificultăţilor pe care le întâlnesc în legislaţie sau în contractarea clienţilor. Ca partener al operatorilor tradiţionali, actorii fintech pot accelera transformarea băncilor digitale şi pot îmbunătăţii experienţele clienţilor“, se arată în studiu. Spre exemplu, Monzo, un start-up din Marea Britanie, a ajuns la aproape 200.000 de useri într-un an şi jumătate.