Sorin Popescu, directorul interi­mar al Amgen România: Sunt medica­men­­te care acum salvează vieţi în Eu­ropa, dar în România nu

Autor: Georgiana Mihalache 26.07.2017

Multe medicamente care salvează vieţi sunt disponibile în Europa, dar nu şi în România, iar în 2017 nu au mai fost introduse tratamente noi pe lista de compensare, decât în situaţii rare, a spus Sorin Popescu, directorul interi­mar al Amgen România.

„Sunt medica­men­­te care acum salvează vieţi în Eu­ropa, dar în România nu. Medi­camen­te­le care se apro­bă în Uniu­nea Euro­peană  sunt absorbite în sis­temele de compensare în primul an şi jumătate, în­să perioada diferă de la ţară la ţară.“

El a precizat că din 2007 nu au mai fost intro­du­se medica­men­­te noi în lis­ta de com­pen­­sare pe piaţa lo­cală de­cât în situaţii rare, iar acest fapt a adâncit distanţa dintre România şi Europa.

Principalele arii terapeutice pe care le acoperă medicamentele din portofoliul Amgen sunt oncologia, hematologia, nefrologia şi osteoporoza. La nivel internaţional, Amgen s-a orientat către aria bolilor cardiovasculare.

Compania a aavut vânzări de peste 21 de miliarde de dolari la nivel global, iar pe piaţa locală are afaceri de 40 de milioane de dolari, potrivit ultimelor date disponibile.

Amgen a mutat în 2013 la Bucureşti circa 30% din divizia de apărare împotriva atacu­rilor cibernetice din Statele Unite.