România, pe locul cinci la producţia de cireşe în UE. Polonia, cel mai mare furnizor de cireşe, mere şi morcovi din UE

Autor: Roana Rotaru 28.07.2017

România este pe locul cinci la producţia de cireşe în UE, acoperind 8,2% din producţia totală de cireşe de la nivelul statelor membre, după Polonia (29,3%), Spania (11,9%), Italia (11,2%) şi Ungaria (9,9%), potrivit datelor Eurostat aferente anului 2016.

Producătorii agricoli din UE au recoltat anul trecut fructe de pe o suprafaţă totală de peste 2,8 milioane de hectare în timp ce suprafaţă alocată producţiei de legume a fost de 2,1 milioane hectare, potrivit sursei citate.

Spania a fost cel mai mare producător de fructe din UE în 2016, cu 942.000 de hectare cultivate, ceea ce reprezintă o treime din suprafaţă cultivată cu fructe de la nivelul UE, în timp ce Italia a fost cel mai mare producător de legume, cu o suprafaţa totală cultivată de 420.000 de hectare, ceea reprezintă 19,8 % din suprafaţă cultivată cu legume la nivelul UE.

În ceea ce priveşte producţia de fructe, cele mai multe mere şi cireşe au fost produse în Polonia, iar cele mai multe căpşuni în Spania. Italia a fost cel mai mare producător de roşii din UE, Spania a avut cea mai mare producţie de castraveţi şi dovlecei, iar Polonia a fost liderul producţiei de morcovi.