Diferenţe mari între noi şi polonezi: România, pe locul 5 la producţia de cireşe, pe locul 7 la mere şi pe locul 10 la morcovi în UE
Autor:
Roana Rotaru
31.07.2017
România a ocupat anul trecut locul cinci la producţia de cireşe în UE, după ce a obţinut o producţie totală de cireşe de 70.000 de tone, ceea ce reprezintă 8,2% din producţia totală de cireşe de la nivelul UE, potrivit unei statistici a Eurostat.
„Anul 2016 a fost un an prost. În anul 2016 eu am avut producţii mai slabe de cireşe ca anul acesta. În 2017, în livada mea am produs de trei ori mai mult cireşe, dar cu toate acestea nu cred că vom urca în clasmentul UE pentru că nu ne putem compara ca suprafaţă cultivată cu Italia sau Spania“, a declarat pentru ZF Adrian Popescu, proprietarul companiei Livada de Cireşe, din comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov, care vinde kilogramul de cireşe la un preţ mediu de 10-11 lei, preţ fară TVA, explicând că acest business este rentabil doar dacă te pricepi să-l faci.
În statistica UE, la categoria fructe, România s-a evidenţiat în top cinci doar la producţia de cireşe, ocupând locul 7 în UE la producţia de mere cu 450.000 de tone, şi locul 8 atât la producţia de căpşune (23.000 tone), cât şi la producţia de piersici (22.000 tone), potrivit datelor Eurostat.