Cea mai scumpă frază din lume, „whatever it takes“, a lui Mario Draghi, a costat 1.200 de miliarde de euro

Autor: Bogdan Cojocaru 01.08.2017

În urmă cu cinci ani, preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi punea capăt măcelului de pe pieţele datoriilor suverane ale ţărilor din zona euro cu promisiunea că va face „orice este nevoie“ (whatever it takes) pentru a salva euro. 

Promisiunea a costat 1.200 de miliarde de euro. Cu atât s-a extins bilanţul BCE de când Draghi a rostit celebra frază la o conferinţă la Londra, scrie Bloomberg, care remarcă ironia situaţiei. Marea Britanie, care nu a făcut niciodată parte din zona euro, îşi negociază acum ieşirea din Uniunea Europeană.

Analiştii de la Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, au descoperit şi alte lucruri care în ultimii cinci ani s-au schimbat cu aceeaşi amploare. Astfel, PIB-ul zonei euro a crescut cu 1.200 de miliarde de euro. Şi bilanţul Rezervei Federale americane, banca centrală a SUA, s-a lărgit cu echivalentul a 1.200 de miliarde de euro.

Apoi, capitalizarea de piaţă cumulată a acţiunilor grupului FANG (Facebook, Amazon, Netflix şi Alphabet) a crescut cu circa 1.200 de miliarde de euro. Analiştii de la Deutsche Bank atrag atenţia că nu trebuie trase concluzii pripite în privinţa acestor sume identice.