Harta Europei s-ar putea schimba: O comisie a Parlamentului de la Dublin propune o ”reunificare” paşnică a Irlandei

Autor: Olimpia Nicolae 02.08.2017

O comisie a Parlamentului de la Dublin încearcă să găsească o soluţie în vederea unei ”reunificări” pe cale paşnică a Republicii Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, după o analiză a impactului procedurii Brexit asupra statului irlandez, informează BBC News.

Comisia va publica un raport în cursul zilei de miercuri.

Senatorul Mark Daly, ce a întocmit un raport legat de această propunere, a declarat că unificarea ar putea avea loc numai printr-un consimţământ activ.

”Acesta este primul raport al unei comisii privind obţinerea unificării paşnice din Irlanda. Anul trecut fostul şef al Guvernului, Enda Kenny, a afirmat că UE trebuie să se pregătească pentru o Irlandă unită. Şi din 17 propuneri ale comitetului este clar că este nevoie ca multă muncă să fie făcută în avans înaintea referendumului”, a afirmat Daly.

”Discutând cu oamenii din ambele comunităţi este clar că toţi cred în organizarea unui referndum la un moment dat. Dar trebuie să învăţăm din lecţiile procedurii Brexit şi anume că dacă nu organizezi un referendum şi le spui oamenilor cum va arăta viitorul, ceea ce faci este să proiectezi viitorul în detaliu, să vorbeşti despre probleme de mare importanţă pentru toate comunităţile”, a adăugat acesta.

Raportul, intitulat Brexit şi viitorul Irlandei: Irlanda Unită şi poporul său în pace şi properitate, a fost ratificat de către comisia tuturor partidelor la 13 iulie.

Raportul subliniază în detaliu opţiunile insulei Irlandei în urma procedurii Brexit şi nevoia unui statut special pentru Irlanda de Nord.