Banca Centrală a Spaniei: Preţul petrolului va stagna, pe fondul scăderii cererii

Autor: Mona Scarisoreanu 02.08.2017

„Pe termen scurt, nu există elemente pentru a lua în considerare o creştere substanţială a preţurilor. Nici pe termen mediu nu se aşteaptă o majorare a preţului ţiţeiului“, se arată în buletinul economic cu privire la evoluţiile recente şi perspectivele pieţei petrolului, publicat recent de Banca Naţională a Spaniei.

În analiza sa, Banca Spaniei evită să facă o estimare în ceea ce priveşte evoluţia preţului barilului Brent, care este utilizat ca referinţă în Europa, deoarece consideră că depinde de o serie de variabile „dificil de prezis“. Dar se subliniază că „în perspectivele pentru preţurile compilate de Bloomberg, analiştii consideră că preţul Brent al petrolului va fi sub 60 de dolari la sfârşitul anului 2018“.

Banca Spaniei arată că economiile avansate au „o tendinţă susţinută de scădere a cererii“, că „eficienţa energetică tinde să reducă cererea“, şi că, în următorii ani, „adoptarea în masă a vehiculelor electrice şi a normelor de emisii mai stricte ar putea scădea şi mai mult cererea de pe piaţa petrolului“.