Leul s-a depreciat în primele şapte luni din 2017 în faţa euro, dar a câştigat teren în raport cu dolarul şi francul elveţian

Autor: Claudia Medrega 04.08.2017

Zlotul polonez, coroana cehă şi dinarul sârbesc au adus cele mai mari câştiguri pentru investitori în perioada ianuarie-iulie 2017.

Moneda naţională a închis primele şapte luni din 2017 pe depreciere în faţa euro, în timp ce în raport cu dolarul american şi cu francul elveţian s-a apreciat.

După primele şapte luni din acest an, leul a cumulat o depreciere de 0,4% faţă de euro comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2016, cotaţia ajungând la finele lunii iulie la aproape 4,56 lei/euro. Pe de altă parte, moneda naţională a reuşit să se aprecieze în această perioadă faţă de dolarul american cu 9,7%, până la circa 3,89 lei/dolar, iar în raport cu francul elveţian leul a câştigat 5,2%, cursul coborând în iulie spre pragul de 4 lei/franc elveţian.

„Leul rămâne singura monedă din Europa Centrală şi de Est care înregistrează o depreciere în raport cu euro de la începutul anului, ceea ce ne face să ne aşteptăm ca EUR/RON să coboare gradual în perioada următoare“, susţin analiştii de la ING Bank.

Pe parcursul lunii iulie cursul de schimb leu/euro a oscilat în intervalul 4,55-4,59 lei/euro după ce în luna iunie moneda naţională a resimţit tensiunile politice interne şi starea de incertitudine, cursul leu/euro făcând un salt la un maxim al ultimilor cinci ani, de aproape 4,6 lei/euro. În 21 iunie, cotaţia a urcat până la 4,5987 lei/euro, un nivel mai ridicat al cursului fiind înregistrat în 2012.