Preşedintele Consiliului Concurenţei despre Fondul Suveran: Trebuie să permită acţiunea independentă a companiilor

Autor: Mediafax 04.08.2017

PreŞedintele Consiliului Concu­renţei (CC) Bogdan Chiriţoiu spune că modul de organizare a Fondului Suveran trebuie să permită acţiunea independentă a companiilor astfel încât să se evite apariţia unor distorsiuni în piaţă.

„Fondul Suveran este o oportu­nitate pentru a îmbunătăţi manage­mentul companiilor de stat şi pentru a reduce influenţa pe care o au ministerele de linie în gestio­narea lor. În acest fel, vom permite ministerelor să se ocupe de crearea politicilor şi a legislaţiei, de supravegherea aplicării legislaţiei etc. Trebuie însă să organizăm fondul astfel încât să evităm coor­donarea compor­tamentului companiilor din componenţă şi apariţia unor distorsiuni în piaţă“, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – prevăzut în programul de guvernare - va fi alimentat de veniturile din dividende ale companiilor de stat care generează profit, dar şi din veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni obţinute din vânzarea de active neperformante, estimându-se că valoarea acestuia va atinge 10 miliarde de euro.