Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale

Autor: Roxana Rosu 07.08.2017

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a reluat săptămâna trecută dialogul lunar cu Guvernul pe teme conisderate prioritare pentru ca România să-şi menţină competitivitatea, printre măsurile susţinute de oamenii de afaceri fiind penalizarea constructorilor care nu respectă termenele de execuţie la autostrăzi, prioritizarea lucrărilor de infrastructură, deschiderea pieţei muncii extra-comunitare şi menţinerea cotei unice de 16%.

Astfel, CDR a solicitat Guvernului explicaţii tehnice despre cum va proceda cu transferul plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi a reiterat că susţine reducerea costului muncii cu 4,25 procente, aşa cu este prevăzut în programul de guvernare.

În plus, Coaliţia a mai sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA ”va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate – trezorerie, instituţii de credit şi ANAF”, şi a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene şi efectuarea unui studiu de impact.

“CDR îşi doreşte să aibă un rol proactiv în relaţia directă cu Guvernul, astfel încât iniţiativele guvernamentale să primească punctul de vedere al mediului de afaceri înainte de a fi aplicate şi de a avea impact asupra economiei. Parteneriatul trebuie să fie unul de tip win-win”, a declarat Dragoş Petrescu, coordonatorul CDR.

La întâlnire, coordonatorii grupurilor de lucru CDR au prezentat priorităţile pe 13 domenii de activitate - Agricultură, Antreprenoriat, Educaţie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare şi Turism - şi s-au concentrat în mod deosebit pe dezvoltarea infrastructurii, predictibilitatea fiscală şi problematica deficitului de forţă de muncă.

În infrastructură, CDR susţine prioritar finalizarea în termen a construcţiilor de autostrăzi în execuţie sau contractare, penalizarea constructorilor care nu respectă termenele de execuţie, mergând până la reziliere, implementarea sistemului inteligent de urmărire şi dirijare a traficului, prioritizarea lucrărilor în triunghiul Craiova - Piteşti - Râmnicu Vâlcea, pentru a asigura un trafic comercial rapid şi în siguranţă, şi promovarea contractului de tip FIDIC pentru toate lucrările de infrastructură, indiferent de finanţare, pentru a debloca execuţia lucrărilor şi pentru a atrage constructori puternici în România.

În opinia Coaliţiei, principala barieră în dezvoltarea afacerilor este deficitul de forţă de muncă, o soluţie fiind deschiderea pieţei muncii extra-comunitare, dar şi programele de repatriere a românilor din diaspora.

În domeniul fiscalităţii, CDR susţine cota unică de 16%, cumulat cu un rol activ al statului pentru funcţia de prevenire şi control şi modernizarea infrastructurii pentru a creşte gradul de conformare voluntară.

Coaliţia a cerut Guvernului să ia măsuri pentru consolidarea fiscală a impozitului pe profit şi TVA şi să reintroducă plafonarea pentru CAS şi CASS pentru a asigura echitate fiscală persoanelor fizice autorizate şi pentru a creşte salariile nete, cu efect multiplicator în economii şi consum, şi implicit în creşterea PIB.

CDR este formată din reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a şase asociaţii de business - Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România, (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL) –, care coordonează prin rotaţie activitatea coaliţiei. În perioada iulie-decembrie 2017, CDR este coordonată de către Dragoş Petrescu, vicepreşedinte al Romanian Business Leaders.