Românii plecaţi în străinătate se pot înscrie în cursa pentru 40.000 de euro

Autor: Mihaela Pascari 08.08.2017

♦ Firma de IT PowerNet va gestiona 3 milioane de euro din liniile de finanţare Diaspora Start-up.



PowerNet Consulting, companie care activează în domeniul IT, este una dintre organizaţiile aprobate să gestioneze banii europeni prin programul Diaspora Start-up. Prin cele două proiecte lansate de firmă, Antreprenor Diaspora RO_ES şi Antreprenor_Diaspora: Hai acasă!, 420 de români pot aplica pentru a intra în cursa după 3 milioane de euro, bani gestionaţi de companie.

Diaspora Start-up este o linie de finanţare destinată românilor din diaspora şi celor reîntorşi recent care vor să dezvolte o afacere în mediul urban din România. Bugetul total alocat este în valoare de 76 mil. euro.

Prin cele două proiecte dezvoltate de firma PowerNet Con­sul­ting, care se vor derula timp de trei ani, ro­mânii care au domiciliul în străinătate de cel puţin 12 luni şi doresc să-şi înfiin­ţeze o afacere în România pot accesa ajutorul în valoare de 40.000 de euro.

„Un punctaj suplimentar se va acorda afacerilor a căror activitate răspunde unor criterii precum spri­jinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, eficienţa din punctul de vedere al utili­zării resurselor şi sprijinirea dezvoltării durabile, dar şi promovarea inovării sociale, utilizarea şi promovarea IT&C şi consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice sau inovării“, a spus Emil Munteanu, CEO în cadrul PowerNet Consulting.  Persoanele interesate să facă parte din grupul ţintă al proiectelor trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul ţintă şi a experienţei sau studiilor în străinătate în domeniul în care intenţionează să îşi deschidă afacerea.

„În urma celor câteva postări pe o reţea de socializare, am fost contactaţi deja de foarte mulţi români din diaspora, inclusiv din SUA şi Canada, prin urmare interesul există“, mai spune Emil Munteanu.

Proiectele se adresează unui public ţintă de 420 de per­soa­ne, iar activitatea lor vizează formarea pro­fesională, aplicarea pentru o finanţare de 40.000 de euro şi asistenţă pentru dezvoltarea planurilor de afaceri. Accentul proiectului va fi pus pe românii din Spania, Italia, Fran­ţa, Germania, Belgia, Marea Bri­ta­nie, dar pot participa şi românii din alte state. „Afacerile pe care trebuie să le dezvolte cei interesaţi de aceste pro­grame pot fi în orice domenii non­a­gricole şi vor fi înfiinţate în mediul urban în toate regiunile de imple­men­tare din România, cu excepţia Bu­cu­reşti-Ilfov“, a precizat Emil Munteanu.

Românii din străinătate se pot înscrie la adresa de email a celor două proiecte şi vor fi contactaţi pentru a aplica în program începând din toamnă.

PowerNet a fost lansată în urmă cu 17 ani pe piaţa de IT&C şi are activitatea de proiectare, externalizare şi integrare de soluţii IT convergente. Pe lângă aceste activităţi, compania dezvoltă proiecte de cercetare, dezvoltare şi antreprenoriat co-finanţate din fonduri europene încă din 2014. Acţionarii majoritari ai companiei sunt Eduard Dimitriev, Ştefan Mustaţă şi Emil Munteanu.