ASF a aprobat la 1,36 valoarea factorului N, de care depinde preţul RCA pentru clienţii cu risc ridicat

Autor: Anelis Baciu 10.08.2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în sedinţa de ieri a consiliului valoarea de 1,36 a factorului N de care depinde preţul asi­gurării auto obligatorii (RCA) pen­tru clienţii cu risc ridicat.

Valoarea factorului N a fost cal­culată de BAAR (Biroul Asigură­to­rilor Auto), iar  asigurătorii vor fi obligaţi să pre­ia clientul cu risc ridicat la un tarif cal­culat de BAAR prin înmulţirea fac­to­rului N cu tariful de referinţă al ASF.

„Valoarea factorului N de 1,36 arată că o persoană care primeşte de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% faţă de tariful de referinţă aferent segmentului de risc din care face parte este încadrată în categoria asiguraţilor cu risc ridicat şi poate să solicite BAAR o ofertă pentru încheierea unui contract RCA. Asiguraţii cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preţ va fi calculat prin înmulţirea tarifului de referinţă cu 1,36 şi cu coeficientul aferent clasei de bonus/malus“, explică ASF.