Noile fabrici din Pipera: Unu din patru angajaţi din Capitală lucrează într-un turn de birouri

Autor: Cristina Bellu 10.08.2017

Numărul de angajaţi care lucrează în Bucureşti în clădirile de birouri de clasă A şi B a ajuns la aproximativ 240.000 de oameni în primul semestru, cu 6.100 peste nivelul de la finele anului trecut, potrivit unei analize C&W Echinox.

Datele de la Registrul comerţului arată că anul trecut în companiile înregistrate în Bucureşti lucrau un milion de oameni, dar multe dintre acestea au filiale sau operaţiuni extinse la nivel naţional.

Dintre cele mai importante locaţii de birouri din Capitală, zonele Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu - Floreasca şi zona de Vest au înregistrat cele mai mari creşteri, ocupând în continuare primele trei poziţii din punct de vedere al numărului de angajaţi din clădirile de birouri moderne.

C&W Echinox specifică faptul că aproximativ 50.000 de angajaţi lucrează în clădirile de birouri din zona Pipera-Sud, aproape 45.000 în zona Barbu Văcărescu – Floreasca, iar în Vest în jur de 33.000, zonele menţionate înglobând aproximativ 55% din numărul total de angajaţi din Capitală.

În acelaşi timp, cea mai mică rată de metri pătraţi per angajat rămâne în continuare zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zona de birouri dedicată operaţiunilor de back-office, fiind o destinaţie aleasă în special de companiile care oferă servicii de outsourcing.  

“Piaţa forţei de muncă din Bucureşti a înregistrat o dinamică deosebită în ultimii doi ani. Din datele noastre, în acest interval, numărul angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri moderne a crescut cu 25%, echivalentul a 47.000 de persoane care s-au angajat în special în sectoare precum IT, BPO si servicii profesionale, de unde provin cei mai activi jucători din piaţa spaţiilor de birouri.’’, explică Mihaela Galaţanu, Head of Research C&W Echinox.

Potrivit estimărilor companiei, până la finele anului numărul angajaţilor din clădirile de birouri moderne din Bucureşti ar putea atinge pragul de 250.000.

„Dezvoltatorii de birouri au venit în întâmpinarea cererilor venite din partea chiriaşilor livrând clădiri noi, cu specificaţii tehnice moderne, iar pentru perioada următoare tendinţa se menţine ascendentă, cu un focus special pe zona Centru-Vest, care până la finalul anului ar putea atrage încă 7.000 de angajaţi în clădirile aflate în construcţie.”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox.

Calculul numărului de angajaţi este realizat în funcţie de destinaţia fiecărei zone de birouri şi de rata de ocupare înregistrată pentru fiecare submarket la finalul primului semestru.

Departamentul de birouri al companiei Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală, a închiriat de la începutul anului spaţii cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 40.000 de metri pătraţi în clădiri de birouri din Bucureşti şi din ţară.

 

Infografic realizat de C&W Echinox