Uniunea Europeană convoacă o întrunire de urgenţă pe tema scandalului ouălor contaminate

Autor: Mircea Olteanu 11.08.2017

Comisarul european a mai cerut Olandei, Belgiei şi Germaniei să înceteze cu acuzaţiile reciproce despre cine este responsabil pentru această situaţie.

"Sarcina comună şi prioritatea noastră este să gestionăm situaţia, să colectăm informaţii, ne concentrăm pe analiză şi pe lecţiile care trebuie învăţate pentru a ne îmbunătăţi sistemul şi pentru a preveni activitatea infracţională", a declarat Vytenis Andriukaitis.

Până acum mai multe ţări europene, inclusiv România, au fost afectate de contaminarea ouălelor cu fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că în judeţul Timiş au fost descoperite, miercuri, o mie de kilograme de gălbenuş de ou lichid, provenit din Germania, contaminat cu insecticid Fipronil.

Ouă contaminate s-au descoperit şi în Luxemburg, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.