Cum au ajuns Zelea Codreanu şi părintele Iustin Pârvu ideologii mişcărilor rasiale din Statele Unite

Autor: Alex Ciutacu 16.08.2017

Matthew Heimbach, fondatorul Partidului Tradiţionalist al Muncitorilor din Statele Unite ale Americii, şi liderul mişcărilor extremiste de factură rasistă, care au avut loc în Charlottesvillle, Virginia, a declarat de-a lungul timpului, în cadrul mai multor interviuri,  că printre principalele figuri care îi inspiră ideologia se numără stareţul Iustin Pârvu şi Zelea Codreanu, liderul mişcării româneşti naţionaliste de extremă-dreapta „Garda de Fier”, cunoscută ca având puternice influenţe antisemite în perioada interbelică.

Tensiunile rasiale escaladează în Statele Unite după protestele violente din Charlottesville, Virginia, care s-au desfăşurat în ultimele zile  între extremiştii de dreapta, şi membri ai mişcării antirasiste „Black Lives Matter”. Unul dintre susţinătorii mişcării ce promovează supremaţia rasei albe a intrat cu maşina în contramanifestanţi, ucigând o femeie şi rănind alte 19 persoane.

Matthew Heimbach, unul dintre organizatorii mitingului, s-a declarat susţinător convins al liderului mişcării fasciste din perioada interbelică, Zelea Codreanu, şi chiar este inspirat de ideologia acestuia, precum şi de cea a altor lideri fascişti din Europa, cum ar fi Jose Antonio din Falanga Spaniolă, Sir Oswald Mosley din Uniunea Britanică a Fasciştilor, sau Leon Degrelle din Belgia.

„Am aflat despre Zelea Codreanu şi Arhanghelul Mihail de la un prieten american care a predat la Bucureşti. E şi el naţionalist. Acesta mi-a cumpărat o carte „pentru legionari” scrisă de Codreanu şi care a devenit sursa mea de inspiraţie, dar şi a mişcării pe care o conduc. E important să înţelegi că tu ca individ faci parte dintr-o naţiune, dintr-o istorie şi că ai o datorie faţă de străbunii tăi, dar şi faţă de generaţiile următoare. Este important să ai patriotism, naţionalism şi să ai virtuţi de cultură. Totodată, trebuie să identifici elementele care otrăvesc societatea în care trăieşti, care o dărâmă,  cum ar fi globalizarea şi asta mă face să mă identific cu el. Codreanu este inspiraţia mea şi a membrilor legiunii, a românilor în ultima suntă de ani, dar şi a patrioţilor din America”, a declarat Matthew Heimbach în cadrul unui interviu pentru Antena 3.

Mişcarea „Garda de Fier” este un model anti-democraţie şi anti-egalitate. În iunie 1941, membri mişcării au asediat mai multe zone din Bucureşti şi Iaşi şi au omorât 13.000 de evrei, distrugând în acelaşi timp zeci de sinagogi.

Conform declaraţiilor lui Matthew Heimbach într-un interviu pentru Ryanphunter, stareţul Iustin Pârvu, personaj important în cadrul mişcării Legionare, a devenit un model de inspiraţie pentru el datorită suferinţelor pe care le-a suportat din partea regimului comunist. „Iustin Pârvu, pe drumul său spre sfinţenie, a susţinut legionarii”, menţionează Heimbach.

„Comuniştii ne-au atacat cu cuţite, arme şi spray-uri şi au avut sprijinul poliţiei şi guvernului”, descrie Matthew Heimbach ciocnirile violente unde a fost protagonist, susţinut de mişcarea extremistă.