Air Berlin a intrat în insolvenţă, iar statul german le-a dat 150 mil. euro ca să mai trăiască trei luni

Autor: Bogdan Cojocaru 17.08.2017

Directorul executiv al operatorului aerian german Air Berlin a dat vina pentru insolvenţa comapnei sale pe amânările prelungite ale deschiderii unui aeroport nou care să deservească Berlinul. „Air Berlin este o victimă şi a amânărilor constante ale noului aeroport“, a spus CEO-ul Thomas Winkelmann într-un interviu pentru săptămânalul Die Zeit. 

Comentariile vin la o zi după ce Air Berlin, al doilea operator aerian al Germaniei, a cerut protecţie faţă de creditori sub legea falimentului în condiţiile în care un acţionar important, Etihad Airways, şi-a retras finanţarea.

Compania merge de câţiva ani pe pierdere. Noul aeroport pentru capitala germană ar fi trebuit să se deschidă în 2011 pentru a înlocui aeroportul de bază al Air Berlin, Tegel. „Avem Berlin în numele nostru, noi suntem principalul operator aici şi ne-am proiectat întregul concept pe baza traficului de transfer de la noul aeroport. Acest lucru nu este posibil la Tegel, după cum dureros au constatat predecesorii mei“, a mai spus Winkelmann.

Compania supravieţuieşte acum cu un împrumut de 150 de milioane de euro de le guvern, care ar trebui să-i ajungă trei luni. Operatorul aerian are 7.200 de angajaţi în Germania.