Liviu Dragnea vrea să înfiinţeze o companie de stat care să preia produsele agricole de la fermierii români pentru a le trimite la export

Autor: Roana Rotaru 22.08.2017

Liviu Dragnea vrea să înfiinţeze în maximum o lună o companie de stat românească care să preia cerealele, legumele şi carnea produsă în România, produse pe care să le vândă la export în ţările din Golf sau în China, unde există o mare cerere de produse agricole româneşti, în special de carne, potrivit preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Vrem să înfiinţăm o companie de stat care să se implice în relaţiile de export import şi de preluarea produselor agricole de la fermieri. De exemplu, sunt foarte multe cereri de miei de oi din diverse ţări din Golf. Din China sunt solicitări uriaşe de carne. Este aproape imposibil pentru un trader să vină în România şi să găsească el 100.000 de capete de oi sau de miei. La fel vrem să procedăm şi cu cerealele şi cu legumele. Această companie românească de stat, după ce va fi înfiinţată, va deveni un actor important în acest domeniu. Unii ne vor critica, dar noi reprezentăm interesul românilor. În maximum o lună va fi înfiinţată compania, să vedem dacă e nevoie de o hotărâre de guvern sau de o lege”, a spus Liviu Dragnea, prezent la o conferinţă de presă organizată de ministerului Agriculturii în câmp, în judeţul Călăraşi.

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale şi seminţe oleaginoase din UE, însă îşi vinde cea mai mare parte a producţiei la export sub formă de materie primă brută neprocesată şi cumpără din import produse alimentare procesate cu valoare adăugată. În primul semestru al acestui an, importurile de produse alimentare ale României au ajuns la un nivel record de 3,2 mld. euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.