În criză de medici . Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila: Avem nevoie de opt medici pe ATI, zece medici pe primiri urgenţe şi trei pe epidemiologie. „De 3-4 ani ne confruntăm cu deficit de medici.“

Autor: Mirabela Tiron 24.08.2017
Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde ajung la urgenţe 50.000 de pacienţi anual iar alţi 40.000 de pacienţi sunt internaţi, se confruntă cu un deficit de 21 de medici pe sec­ţiile de primiri urgenţe, anestezie terapie intensivă şi epide­miologie.
 
„Nu avem medici suficienţi. Necesarul este de opt medici pe ATI, zece medici pe UPU (unitate primiri urgenţe - n.red.) şi trei medici pe epidemiologie. De 3-4 ani avem deficit de medici”, a spus pentru ZF medicul Mihaela Delia Râşno­veanu, managerul interimar al spitalului judeţean Brăila. Unitatea spitalicească de stat, ce funcţionează din 1981 şi asigură asistenţă medicală de urgenţă pentru adulţi şi copii, are în prezent o echipă formată din 172 de medici şi dispune de o capacitate de cazare de 1.215 paturi.
 
Pe lângă medici, spitalul mai caută asistenţi medicali, infirmiere dar şi alte categorii de angajaţi, potrivit anunţurilor de concurs publicate.
 
În judeţul Brăila sunt în total 536 de medici, acesta fiind unul din judeţele din ţară unde la o mie de locuitori revin mai puţin de doi medici, fiind poziţionat aproape de coada cla­samentului după acest indicator. Judeţele Timiş şi Cluj au câte cinci medici la o mie de locuitori, iar în Capitală sunt
 
6,5 me­­dici la o mie de locuitori, arată datele de la Statistică şi calculele ZF. Anul trecut, în România figurau 57.000 de me­dici, cei mai mulţi lucrând în Capitală şi în marile oraşe din ţară, unde au mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea ca­rierei. Deficitul de medici este influenţat de migraţia internă a medicilor către marile oraşe, unde găsesc spitale publice şi reţele private de sănătate unde pot lucra, dar şi de migraţia în afara ţării. 
 
Guvernanţii au încercat să stopeze migraţia medicilor prin acordarea de creşteri salariale, salariul mediu în sănătate ajungând la 2.700 de lei net lunar anul acesta, în creştere cu 35% faţă de anul trecut. Doar anul trecut au cerut însă avize pentru a pleca să profeseze în străinătate 1.800 de medici, potrivit datelor de la Colegiul Medicilor din România.
 
Dacă în ceea ce priveşte personalul medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăilă se confruntă cu un deficit,  la capitolul dotări cu echipamente medicale, unitatea din Brăila dispune de un aparat de RMN, spre deosebire de alte spitale din provincie (Tulcea, Deva sau Drobeta Turnu Severin), cât şi de un aparat litotritor.
 
Unitatea spitaliceaşcă din Brăila are însă nevoie de un nou aparat de radioterapie.
 
Datele din presa locală arată că aparatul de radioterapie al spitalului, fabricat în 1968, s-a defectat încă din mai iar spitalul din Brăila încearcă să împrumute de la unitatea din Slobozia un aparat pentru radioterapie pentru a ţine secţia de radioterapie deschisă.
 
Conducerea spitalului nu a răspuns solicitării ZF la întrebarea legată de aparatul de radioterapie.
 
Puţine spitale de stat sunt dotate cu aparate de radioterapie, ce asigură schema de tratament a pacienţilor cu boli oncologice.
 
În total, în sectorul public de sănătate sunt doar 60 de aparate ce asigură terapia cu radiaţii (pentru pacienţii cu boli oncologice), din care 49 de aparate în spitale iar restul în ambulatoriile din spital sau laboratoare medicale. 
 
La privat sunt 17 astfel de aparate, arată datele de la Statistică.
 
Nu doar aparatele de radioterapie sunt insuficiente în sistemul public, ci şi aparatele RMN (rezonanţă magnetică nucleară), sectorul public de sănătate fiind cu doar 45 de astfel aparate de înaltă performanţă în unităţile medicale, în timp ce sectorul medical privat dispune de 71 de astfel de aparate, arată datele dintr-un raport de la Statistică.
 
În România funcţionează 366 de spitale, cu 125.000 de paturi şi 3,9 milioane de pacienţi cu internare continuă anul trecut, în timp ce sectorul privat  a ajuns la 201 spitale, 7.000 de paturi şi 193.000 de pacienţi internaţi, adică 4,6% din numărul total de pacienţi internaţi în toate spitalele din ţară.