Fitch Rating: Creşterea puternică a salariilor şi politica fiscală prociclică majorează riscul supraîncălzirii economiei

Autor: Iulian Anghel 25.08.2017
România a înregistrat un nou trimestru de creştere economică solidă, 5,7% în T2, an/an, dar majorarea puternică a salariilor de la începutul anului şi politicile fiscale prociclice au crescut riscul de supraîncălzire a economiei, susţine agenţia americană de evaluare financiară Fitch Ratings, într-o analiză publicată pe site-ul instituţiei.

„Creşterea rapidă a început să genereze riscuri la adre­sa indicatorilor ex­terni. Exis­tă riscul supra­în­căl­zirii economiei pe măsură ce creşterea salariilor depăşeşte creşterea pro­­duc­tivităţii.“ Economiştii spun că un început de supraîncălzire a economiei este un fapt vizibil încă de anul trecut. Economia creşte peste potenţial, consumul peste creşterea economică, deficitul de cont curent se adânceşte, iar inflaţia va fi peste estimări. „Supraîncălzirea este evidentă. Gap-ul de PIB s-a închis în prima parte a anului trecut şi este pozitiv. Creşterea consumului (8% în prima parte din an – n.red.) este prea rapidă, este peste creşterea economică (5,7% în S1, an/an – n.red.), iar creşterea economică peste PIB-ul potenţial (sub 3% - n.red.). Piaţa muncii este extrem de tensionată, iar şomajul este la minimum. Sunt semne evidente de supraîncălzire”, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.