Ministerul Energiei: Finanţarea programului de iarnă va costa 3,5 miliarde de lei

Autor: Mediafax 25.08.2017

Finanţarea programului de iarnă aferent perioadei 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, prin achiziţia de combustibil va costa 3,1 miliarde de lei, din care 2,55 miliarde de lei pentru finanţarea producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare, operatori economici aflaţi sub autoritatea Ministerului Energiei şi 569 de milioane de lei pentru finanţarea producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare, unităţi din administrarea Consiliilor Judeţene şi/sau Locale, potrivit proiectului de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Valoarea totală preliminară a lucrărilor de reparaţii executate în vederea trecerii vârfului de iarnă este de aproape 412 milioane de lei, dintre care 327 de milioane pentru producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, operatori economici aflaţi sub autoritatea Ministerului Energiei şi 84 de milioane de lei pentru producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, unităţi din administrarea Consiliilor Judeţene şi/sau Locale.

Până la 15 noiembrie 2017 trebuie constituite următoarele stocuri: 1,3 milioane de tone de lignit în centrale, 500.000 de tone de lignit depozitat în cariere, 332.000 de tone de huilă şi 26.500 de tone de păcură.

Mai mult, este necesar un volum de 1,45 milioane de metri cubi de apă în lacuri, potrivit estimării din iulie a AN Apele Române, 1,6 miloane de MWh de energie electrică echivalentă în lacuri, potrivit estimării realizate în august de Hidroelectrica şi un stoc de 2,2 milioane de mc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului de înmagazinare din 2017, conform estimării din august a Transgaz.

„Pentru a realiza stocurile de lignit, cel puţin la nivelul valorilor prevăzute în prezentul program de iarnă, este necesar ca toate exploatările şi depozitele de cărbune aferente, inclusiv depozitul U.M.C. Roşia, din cadrul C.E. Oltenia, să fie funcţionale, şi, de asemenea, transportul pe calea ferată între cariere şi centrale să se desfăşoare în mod corespunzător”, se mai arată în document.

Documentul a fost întocmit pe baza evoluţiei consumului realizat în anii anteriori, a analizării prognozelor realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, avându-se în vedere dimensionarea corespunzătoare şi, în acelaşi timp, necesară a stocurilor de combustibili şi a volumelor de apă în marile lacuri de acumulare, la data de 14 noiembrie 2017. În cadrul Programului au fost incluşi toţi producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare cu unităţi dispecerizabile.