Fondatorii microberăriei Zăganu s-au instalat pe Calea Victoriei cu un local de bere artizanală

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.08.2017

Microberăria Zăganu, cu afaceri de 3,5 milioane de lei anul trecut, a deschis joi în Bucureşti primul bar cu bere artizanală. Laurenţiu Bănescu şi Alexandru Geamănu, cei doi antreprenori care deţin businessul fondat lângă Vălenii de Munte, spuneau din primăvară că aveau în plan să deschidă un astfel de local în Capitală, unde să se vândă bere artizanală, în special românească.

„Începând de azi (joi – n. red.), ora 18.00, vă aşteptăm pe Calea Victoriei 91-93, la o bere bună, artizanală. Poate să fie Zăganu sau altă bere artizanală românească, de la colegii micro-berari”, este anunţul publicat pe contul de Facebook al companiei.

Localul deschis sub conceptul de Craft Beer Bar vinde beri 100% româneşti, artizanale, după cum spun reprezentanţii Zăganu.

În urmă cu circa trei ani, Laurenţiu Bănescu (35 de ani) şi Alexandru Geamănu (38 de ani) au pornit la drum cu actualul proiect, o microberărie aflată la 120 de kilometri de Bucureşti. Cu experienţă de aproape 15 ani în publicitate, Geamănu a lucrat pentru companii precum Saatchi & Saatchi, Mercury 360 sau D’Arcy. Aceasta din urmă a fost o „şcoală“ pentru publicitarii din România, fiind una dintre cele mai importante agenţii de la începuturile pieţei de publicitate din România.

Cei doi fondatori – Laurenţiu Bănescu (35 de ani) şi Alexandru Geamănu (38 de ani) – au preluat o fabrică locală din judeţul Prahova aflată în faliment şi au creat brandul Zăganu, acesta fiind selectat de cei doi antreprenori din circa 100 de variante iniţiale. Au ales numele pentru că este românesc, pentru că are istorie şi pentru că fabrica se află la poalele muntelui cu acelaşi nume. Zăganul este şi o specie dispărută de vultur, această pasăre fiind şi imaginea de pe sticlele de bere. Deşi berea poartă brandul Zăganu, compania care operează businessul este Fabrica de Bere Bună, care este, de altfel, şi numele localului deschis pe Calea Victoriei.

Astăzi berea produsă la fabrica din Văleni de Munte este prezentă în baruri, restaurante, minimarketuri şi magazine specializate, dar şi în cele mai mari supermarketuri ale reţelei Mega Image. Berea Zăganu se găseşte în circa 300 de puncte de vânzare din retail şi HoReCa, dintre care 100 doar în Bucureşti, restul regăsindu-se şi în alte oraşe din ţară, precum Constanţa, Cluj sau Timişoara.

Piaţa de bere din România, evaluată la circa 1,8 mld. euro, este una dintre cele mai competitive, fiind disputată de trei giganţi străini, Ursus, Heineken şi Bergenbier, alături de companii de talie mică şi medie precum URBB. Printre aceştia din urmă se numără şi companii al căror principal obiect de activitate nu este producţia de bere, un astfel de caz fiind Romaqua, producătorul apei minerale Borsec.