Liviu Dragnea, despre pilonul II de pensii: Când vom vedea cifrele, vom şti dacă este bine sau nu

Autor: Mediafax 25.08.2017

Liviu Dragnea a precizat că nu ştie detalii legate de discuţiile dintre Guvern, Ministerul de Finanţe, ASF şi societăţile care administrează fondurile de pensii, însă este nevoie ca decizia privind nivelul contribuţiilor la pilonul II să fie fundamentată pe baza unor date concrete.

”Eu le-am cerut tuturor ca într-un termen rezonabil să avem acces la nişte cifre pentru că dincolo de dezbateri, analize, ştiri pe surse, cifrele nu mint. Când vom vedea cifrele, vom înţelege cu toţii dacă e bine sau dacă nu e bine. Nu se naţionalizează, nu se închide, nu se iau banii de acolo sub nicio formă”, a declarat Dragnea.

El a spus că scopul discuţiei trebuie să fie asigurarea unui cuantum cât mai mare al pensiei celor care contribuie acum. ”Ceea ce dorim cu toţii este ca orice măsură care se ia să se ia dacă ajută românii, adică dacă îl ajută pe cel care contribuie la pilonul II de pensii să beneficieze de o pensie mai mare, atunci ar trebui să fie o măsură care trebuie luată. Dar să ne înţelegem: nu este vorba de măsuri care să fie luate împotriva unui sistem sau împotriva unor companii. Noi discutăm de bani publici româneşti, de două entităţi de stat care sunt administrate una de stat, una în sistem privat. Obiectivul principal nu este să se certe Guvernul cu acele companii. Obiectivul principal este ca aceste structuri să fie stabile şi fiecare dintre cei care contribuie acolo să beneficieze de o pensie mai mare”, a mai spus Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că potrivit Ministerului Finanţelor, „randamentul la pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la pilonul II”, motiv pentru care a cerut o analiză a oportunităţii diminuării contribuţiei virate la fondurile administrate privat.

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la pilonul I, jumătate la pilonul II. Am constatat că randamentul la pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împrună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puţin acum când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la pilonul I sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mare decât cele care se varsă la pilonul II”, a declarat Mihai Tudose.

El a mai spus că discuţiile sunt avansate şi că decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuţii pentru pensie”.

„Fiind o contribuţie vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor creşte. E o modalitate de a creşte pensia în viitor (...) Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a explicat premierul.

Mihai Tudose a respins acuzaţiile potrivit cărora Guvernul intenţionează să naţionalizeze pilonul II de pensii. ”Dezbateriile au plecat de la o premisă greşită. Din nou că vrem să desfiinţăm pilonul II - nu este adevărat, că vrem să luăm bani din pilonul II - ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulţi bani la pilonul I”, a ţinut să puncteze Tudose.