O cameră de hotel de cinci stele, evaluată între 120.000 şi 150.000 de euro. Cât valorează hotelurile JW Marriott, Intercontinental sau Athenee Palace Hilton?

Autor: Mirabela Tiron 28.08.2017

Tot mai mulţi investitori străini au început să se uite la activele de pe piaţa hotelieră locală, complexul hotelier Radisson Blu fiind deja la vânzare (acţionarii au anunţat pe bursa Nasdaq din SUA că au semnat un acord pentru vânzarea hotelului).

O cameră de hotel de cinci stele are o valoare cu­prinsă între 120.000 şi 150.000 de euro, potrivit datelor din piaţă, numărul de ca­me­re fiind un element ce se ia în considerare când se face evaluarea unui activ hotelier, potrivit consultanţilor din piaţă. Indicatorul de bază însă în stabilirea valorii de piaţă rămâne profitul operaţional  (EBITDA).

„În stabilirea valorii de piaţă pentru un hotel se iau în calcul numărul de camere, dacă operează pe profit, facilităţile oferite, dacă este afiliat la un brand internaţional şi multe alte elemente. De regulă valoarea unui activ hotelier se face pe bază de multiplu de EBITDA, între opt şi zece. Tot mai mulţi investitori încep să se uite la hoteluri, dat fiind că piaţa hotelieră este în creştere“, spune Lucian Marinescu, consultant în industria hotelieră în cadrul companiei Trend Hospitality.